Home InfoKultura Kad su reči od kamena i ništa nije „samo šala“…

Kad su reči od kamena i ništa nije „samo šala“…

by redakcija1

Na Velikoj sceni Centra za kulturu PATOS je izveo mjuzikl „Priča iz sajber dvorišta“. Raspevano, razigrano i poletno jeste, ali ne baš i zaista jer, neko, uvek u tom trenutku negde pati…

Baš kao što ni sve ono što se kao u šali izgovori iz raznih pobuda, a što ne možemo da vratimo nazad, zbog čega su „reči od kamena“ i toliko bolne da jedna mlada duša, ne može to tek tako da prevaziđe. Pa pomišlja i na ono najgore.

To bi, ukratko bila priča o ovoj predstavi koja nas vodi kroz sve što se dešavalo Milici, učenici sedmog razreda koja je i sama doživela ono što su prethodno svi, pa i ona, radili tihoj, siromašnoj, povučenoj, od njih „drugačijoj“ Tijani.

I verovatno danas nema odeljenja u kome bar jedno dete ne prolazi kroz neku vrstu torture i vršnjačkog nasilja. Zato je ova predstava univerzalni glas i bilo bi idealno ako postoji način da je vide svi. Naravno, najpre deca i mladi – oni koji druge maltretiraju i oni koji su maltretirani. Da vide kako je sa druge strane ogledala. Da se bolje razumeju i shvate da i jedni i drugi mogu da se nađu na obe strane.

Ali trebalo bi da je pogledaju i roditelji, bake, deke, svi koji neretko uopšte ne primećuju signale da su deca iz njihovih porodica danas u jednoj od tri grupe, a nijedna nije dobra. Bilo da je reč o nasilnicima, žrtvama ili posmatračima čije nereagovanje i održava progon onih koji se po bilo kojoj karakteristici razlikuju od većine vršnjaka. Tako je uostalom i u svetu odraslih.

A na mestu Milice, mogao je, iz sasvim drugih razloga biti neki Milan ili pak Mirsad…

I na kraju da podsetimo, ovim izvođenjem PATOS je obeležio Dan roze majica – Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U „Priči iz sajber dvorišta“ ansambl čine mladi izvođači, srednjoškolci, studenti, koji su prošle godine premijerno izveli mjuzikl Sanje Krsmanović Tasić (tekst i režija), a uz originalnu muziku Jugoslava Hadžića koju uživo na sceni izvodi orkestar Svetlost.

Igrali su Jelena Ugrinić, Marko Đorđević, Sofia Branković, Natalija Jovanović, Mila Živković, Bojana Ristić, Anđelija Vemić, Tamara Branković, Julija Stojanović, Tijana Adamov, Milica Jeremić, Anđela Dojčinović, Sergej Čuljković, Ignjat Malenović, Nemanja Vračarić i Pavle Žarkić.

Mjuzikl je nastao i izvodi se uz podršku Centra za kulturu Smederevo, a ovo specijalno izvođenje povodom „Dana roze majica“ bilo je u okviru programa Građanski talas Pokreta Tvrđava u cilju promovisanja aktivizma u zajednici.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!