Home Info Gradonačelnica krši slobodu medija

Gradonačelnica krši slobodu medija

by redakcija

UNS je protestovao zbog izjave gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović da će "tužiti sve medije koji su pisali o epidemiji u ovom gradu".

Jasna Avramović izjavila je da će tužiti sve novinare koji su pisali da se neuobičajeno mnogo gradjana 9. i 10. septembra javilo za medicinsku pomoć u Bolnicu, Dom zdravlja i Dečji dispanzer u vreme održavanja manifestacije Smederevska jesen.

UNS je naveo da je postupak Jasne Avramović "klasičan primer pokušaja nosioca javne funkcije da na novinare prevali odgovornost koja je objektivno u nadležnosti vlasti Smedereva. Tako shvaćen odnos vlasti i medija je karakterističan za nosioce javnih funkcija koji naopako tumače pojam javnog interesa". 

Prema UNS-u, izjava gradonačelnice Smedereva nedvosmisleno predstavlja pritisak na slobodu medija. 

UNS je naglasio da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, a stanje zdravlja gradjana to svakako jeste. 

Udruženje je podsetilo gradonačelnicu Avramović da po Zakonu o javnom informisanju "novinar nije dužan da otkrije podatke u vezi sa izvorom informacije, osim ako se podaci odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje pet godina".

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!