Home InfoDruštvo Građani pobedili gradsku vlast, vraćaju im pare za vrtić

Građani pobedili gradsku vlast, vraćaju im pare za vrtić

redakcija

Roditelji čija deca idu u smederevska obdaništa, nakon najave da će tužiti grad zbog nezakonito naplaćivane cene vrtića,  tvrde da su nadležni priznali  grešku i da su spremni da im vrate novac.

Kako je objavljeno na Fejsbuk profilu „Nezakonite cene vrtića u Smederevu“, posle predloga za mirno rešenje spora, održan je sastanak roditelja i gradonačelnice Smedereva. 

– Gradonačelnica tumači zakon kao i mi, i biće povraćaja novca, nakon skupštinske procedure, odnosno skupština treba da odobri da se novac vrati.  Na info pultu gradske uprave će građani uzimati zahtev za povraćaj novca. Popunjen zahtev će predavati na posebnom šalteru gradske uprave, i to od sledećeg ponedeljka, pa narednih devet dana. Ako to bude kratak rok, tražićemo produženje. Nakon proteka roka, posebno oformljena radna grupa će izvršiti uvid u dosije deteta i sačinjavati izveštaj koliko treba novca da se vrati, prebije sa dugom ili će biti pretplata. Povraćaj će biti u ratama, jer isplata odjednom će nesumljivo blokirati budžet, a nismo plaćali duplo odjednom ceo iznos.  Rok za tužbe je 10 godina, ali mi ćemo čekati mnogo manje da vidimo rezultate, saopšteno je na profilu  grupe posle sastanka sa gradonačelnicom.

Roditelji su se pozvali na zakonske odredbe koje predviđaju njihovo učešče od 20 odsto od ekonomske cene u troškovima, dok im je odlukom grada, naplaćivana suma u visini od 40 odsto u periodu od 2010. godine do danas.  Roditelji su izračunali da je su svako dete za koje su plaćali punu cenu, a takvih je bar oko 1.000, platili oko 100.000 dinara više nego što je trebalo. Prema toj računici, reč je o cifri od  100  miliona dinara.

Fejsbuk grupa „ Nezakonite cene vrtića u Smederevu“ broji 400 članova, a administratori pozivaju roditelje da se priključe ovoj akciji potencirajući da im je jedini cilj pravda i poštovanje zakonitosti.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!