Home Info FOTO: Smederevci osvojili „Titov vrh“

FOTO: Smederevci osvojili „Titov vrh“

by redakcija

Od 24-26.maja PSK "Čelik" iz Smedereva organizovao je dvodnevnu akciju u Severnoj Makedoniji.  Ovom prilikom članovi "Čelika" uzeli su učešće na 38. tradicionalnoj međunarodnoj akciji uspona na Titov vrh 2747 mnv, ge de učestvovalo više od 630 planinara iz više zemalja. Usput, ekipa Čelika obišla Skoplje, popeli se na planinu Vodno 1066 mnv i dopešačili do kanjona Matka. Na akciji je učestvovalo 16 planinoljubaca. 

PRVI DAN

Na putešestvije su krenuli u petak u 22:00 iz Smedereva, a u Skoplje stigli u 05:30h gde su ih sačekali gostoljubivi domaćini iz PK "Bistra", i tu na licu mesta, iz strogog centra prve srpske carske prestonice i mesta proglašenja najznačajnijeg pravnog dokumenta u Srba "Dušanovog zakonika", započeli svoju stazu.

"Prvi deo staze podrazumevao je obilazak čuvenih novokomponovanih spomenika iz srpske, bugarske, makedonske i rimske epohe, uobličenih u jednu šarenoliku istorijsku celinu. Tu su i zgrade sa lavovima i grčkim stubovima i to je sve načičkano i grupisano oko reke Vardar i na samom trgu. Aleksandar Makedonski i Filip Makedonski su posebno impozantnih veličina. Nakon 3 km izlazimo iz grada i započinjemo uspon na planinu Vodno. Staza je lepo obeležena. Vreme je sunčano, temperatura će dostići preko 25 stepeni. Niko se ne žali na umor od puta. Jedan planinar je greškom poneo pretežak ranac, pa smo ranac pretvorili u štafetu." – kaže za SDCafe Srđan Cicmil sekretar i vodič PK "Čelika".

U 09:15 su izlašli na vrh Krstovar 1066 mnv, prešavši oko 800m visinske razlike. Vidik je prebogat. Celo Skoplje se vidi kao na dlanu, vidi se kompletan masiv Skopske Crne Gore, vide se vrhovi Šare i Jakupice. 

U 10:00 nastavlja budućim asfaltnim putem, koji je nekada bio šuma, a sada su u toku radovi. Prepun je kanala, cevi i mašina. Sunce je već dobro zapržilo, a hladovina je misaona imenica.

Hvataju pravac ka kanjonu Matke. Pred početak spuštanja ka kanjonu, prelaze još dva istaknuta vrha, sa kojih se pružaju divni vidici, kako na sve ono pobrojano na vrhu Krstovar, tako i na sam kanjon.

Posle 2 sata hoda u silasku dolaze do manastira Sveti Nikola Šiševski. Prilično je očuvan, sa sjajnom srednjevekovnom arhitekturom, ali su freske unakažene potpisima nemarnih posetioca. 

Silazak do samog jezera Matka je strm. Čamcima se prelazi na drugu stranu i deo grupe koji je i dalje imao snage nastavlja dalje kanjonom, uskom stazom usečenom u steni i zemljanim puteljkom gde su stene dozvolile terenu da ga bude. Kanjon je duboko usečen krečnjačkim stenama, a prizor koji pruža je izuzetan. Jedina zamerka je prevelika komercijalizacija kaže nam Srđan "Previše ljudi, previše lokala, previše naplaćivanja svega i svačega."

Oni koji su ostali, prešli su 25 km, a oni koji su zagazili i u kanjon 28 km. Ukupna visinka razlika pređena tog dana je oko 1200 m. 

U 17:30 ekipa kreće na poznato skijalište Popova šapka, iznad Tetova. Stižu u hotel Popova šapka gde ih sačekuje veoma prijatan osmeh ljubazne domaćice Doris iz PK Ljuboten iz Tetova. 

DRUGI DAN

U nedelju u 06:45 pokret na letnju, "Vakuf" stazu. Staza obilazi grebenski deo sa jugozapadne strane i vrhove Ceripašina, Antena, Karabunar i Bakrdan. Početna nadmorska visina je 1650 mnv. 

Uglavnom oblačno sa malim prodorima sunca.

Staza je uska, puteljak koji vodi kroz široke travnate padine sa ponekom stenom. Uspon je u početnom delu konstantan, ali blag. Ubrzo nailaze na mesta na kojima se zadržao sneg. Kolona je dugačka, na stazi se smestilo 630 planinara iz više zemalja.

"Kako smo prešli 2000 m, na terenu je počeo da preovlađuje snežni pokrivač. Na nekim delovima staza je sekla pravo kroz sneg. Prošli smo jedan jači uspon i izbili na prevoj sa koga su se jasno videli svi glavni vrhovi, Plat, Lješnica, Kobilica, Crni vrh, Ljuboten… Odatle je sledio konačan uspon do vrha. Išlo se kroz sneg po osetnom nagibu. Konačno, oko 11:15 stižemo na sam vrh koji je sav u belom. Vreme je i dalje odlično, doduše sa vetrom osrednje jačine, ali to je na Šari očekivano. Na vrhu se zadržavamo pola sata i krećemo nazad." – objašnjava nam Srđan. 

Oko 15:00 završavaju stazu, baš pred sam početak jakog pljuska.

Dužina staze je 21,5 km, a visinska razlika 1100 m.

Naši planinari su za za dva dana prešli skoro 50 km u hodu i 1000 km u putu.
Nijedan drugi klub na stazi nije prešao toliku kilometražu za oba dana. Uglavnom su se čuvali za Titov vrh.

Čestitke svim učesnicima na ovoj akciji.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!