Home Info FOTO: PatosOFFiranje 10

FOTO: PatosOFFiranje 10

redakcija

U nedelju 06.07.2014. u 00:05h dodelom nagrada, zvanično je zatvoren deseti međunarodni multimedijalni festival PatosOFFiranje. Ove godine festival je nosio naziv URA PatosOFFiranje. URA ili Umetnost. Rad. Akcija! je moto kojim je festival obeležio svoj jubilej. Jubilej je bio prilika da se podsetimo na ideju PatosOFFiranja, a to je upravo približavanje umetnosti uvek aktuelnim dešavanjima i društvenoj svakodnevnici.  Festival je trajao simboličnih deset dana, od 27.06. do 06.07, a tokom njegovog trajanja Smederevo je imalo prilike da pogleda najraznovrsniji program savremene umetnosti, od pozorišta, performansa na otvorenom pa sve do izložbi i umetničkih instalacija.

Pored prostora Centra za kulturu, program PatosOFFiranja 10 je izašao i među građane, na trgove i ulice i tako nastavio da ambijent grada transformiše u ulični teatar, galeriju i sl.  Otvaranje festivala je bilo posvećeno stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata. Građani su imali prilike da odaju poštu herojima ovog rata kroz simboličnu Patosadnju kod spomenika pored crkve Svetog Đorđa.  PatosOFFiranje 10 je predstavilo umetnike iz Italije, Francuske, Norveške, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, kao i mnoge iz Srbije. Izdvajaju se gostovanja francuskih pozorišta Theatre Diagonale i Interlude iz Lila koji su posetioce njihovih tribina upoznali sa metodama savremenog plesa ; ulični performas teatra Aulo iz Padove (Italija) je privukao veliki broj posmatrača na trgu i u Smederevo doneo dašak evropske performerske scene sa fantastičnim vizuelnim efektima; BITEF teatar je predstavio autorsko delo Sanje Krsmanović Tasić „O s(a)vesti“, priča o novinarki Dadi Vujasinović koja nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim; predstava „Nasilje nema opravdanje“ Zijaha Sokolovića je progovorila o temi nasilja u školama na originalan način; Pozorište DIS iz Banja Luke je potvrdilo ulogu jednog od najuticajnijih omladinskih pozorišta regiona predstavom „Put u LiliPut“; MIMART teatar je svojim performansom i predstavom obeležio svoj jubilej i predstavio nove alternativne koncepte u oblasti teatra.

Program su obeležile i mnogobrojne izložbe, a po prvi put je predstavljen koncept uličnih izložbi Ulične galerije i Mikro Arta iz Beograda, kojima je skrenuta pažnja na alternativne prostore u gradu, koji mogu da se stave u službu umetnosti.  Domaćin PATOS je pored svog 11 izvođenja pozorišnog komada „Seks, laži i divlje guske“, predstavio i svoje dve nove produkcije. Predstava „Inner Lights“ (Unutrašnja svetla) je imala svoje pilot izdanje na festivalu, kako bi najavila premijeru na početku nove pozorišne sezone. Inkluzivna predstava u režiji Vladislava Nešića, koja radi sa slepim i slabovidim osobama, eksperiment je PATOS-a koji je naišao na mnoge pozitivne kritike umetnika i posetilaca ovog festivalskog izvođenja. PATOS se na festivalu po prvi put oprobao na polju uličnog teatra sa performansom „Igra bogova“ koji je rađen u koprodukciji sa plesnom grupom Urban Core. Ovaj performans je spojio afrički Orišas ples i likove iz slovenske mitologije. Glavni konsultant na performansu je bio francuski umetnik i instruktor orišas plesa Žak Barni, a performans je izveden na glavnom gradskom trgu.  Neizostavni deo festivala su bile umetničke radionice, koje su privukle veliki broj zainteresovanih (preko 80 polaznika). Radionice su vodili međunarodno priznati umetnici, koji su polaznike upoznavali sa veštinama glume (Žiga Čamernik), fotografije (Iva Musović), afro-kubanskog plesa (Žak Barni), savremenog plesa i scenskog pokreta (Ester Molo) i izrade umetničkih instalacija (Boris Čakširan). Pored toga, PatosOFFiranje je petu godinu za redom ugostilo umetničku grupu ZID iz Kragujevca, koja vodi radionicu zidnog slikarstva i koja uvek za sobom ostavi mural koji ulepša Smedervo. Po prvi put na festivalu, neku od radionica vode i domaće kreativne snage, te su Blejzer Shop i Stevan Antonijević sa svojim prijateljima održali radionicu izrade grafita. Mural i grafiti su atrijum Centra za kulturu učinili mnogo mlađim, a čitavom ambijentu dali notu gradske umetničke oaze, u kojoj se nalaze prostorije CzKS-a, GKUD-a i pozorišta PATOS. 

Treću godinu zaredom PatosOFFiranje je ugostilo Živu biblioteku, projekat Saveta Evrope u kome Smederevci imaju posebnu priliku da upoznaju ljude-knjige, tj. pripadnike marginalizovanih socijalnih grupa koji su spremni da svim posetiocima ispričaju svoje priče i na taj način ih upoznaju sa svojim životima. Žiri festivala je Grand prix dodelio predstavi „Put u LiliPut” pozorišta DIS iz Banja Luke, a u obrazloženju stoji da ovo originalno autorsko čitanje poznatog dela, sarkazmom i glumački veštim načinom aktuelizuje društvene teme, kritikujući odnose vlasti i naroda, pojedinca i društva, obraćajući se pre svega svojoj generaciji. Nagradu Branislav B. Čubrilović, koja se dodeljuje autoru sa najhrabrijim i najinovativnijim pristupom umetnosti, dobila je Sanji Krsmanović Tasić za predstavu „O s(a)vesti”. Autorka je hrabrim istraživačkim pristupom kroz izuzetno snažno multimedijalno umetničko delo progovorila o problematičnoj i traumatičnoj društvenoj temi političkog ubista, podstičući time gledaoce da sami potraže odgovor na pitanje – šta je sloboda, i slučaj novinarke Dade Vujasinović predstavila simbolom konstantne borbe za slobodu govora, mišljenja i stvaranja. Nagradu publike je dobila predstava „Klupica“, kazališne trupe Pinklec iz Čakovca. Festival je ove godine ustanovio i nagradu Niko Garone, koju dodeljuje novinskim kućama i novinarima za posebno angažovanje u izveštavanju u oblasti kulture. Nagrade su dodeljene na ceremoniji otvaranja, a prvi dobitnici su bili Radio-televizija Srbije za emisiju Kulturni dnevnik, internet portal SEE CULT i smederevski novinari Snežana Glišić i Dragan Pavlović. PatosOFFiranje postoji već deset godina. Mnogo toga smo za tih deset godina mogli da pogledamo, da čujemo i naučimo samo na PatosOFFiranju. Umetnost spaja kulture, a kroz PatosOFFiranje Smederevo postaje kulturna tačka mladih iz celog sveta. Kao i samo pozorište PATOS, ideja je da to bude zauvek mlad festival (Forever Young). Zauvek mlad u pogledu ka svetu koji ga okružuje. Uvek aktivan i spreman da deluje, da pokreće pozitivne promene u sopstvenom gradu i okruženju. Uvek spreman da radi, istražuje i upoznaje mlade i povezuje ih kroz umetnost sa svim delovima planete. Uvek spreman za umetnost, rad i akciju.  Smederevo ima jedan festival koji je uvek slobodan i mlad. Festival koji se menja, a nikad ne biva promenjen. Smederevo ima PatosOFFiranje. 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!