Home Info EPISKOP BRANIČEVSKI OSVEŠTAO IKONOSTAS CRKVE SVETOG GEORGIJA

EPISKOP BRANIČEVSKI OSVEŠTAO IKONOSTAS CRKVE SVETOG GEORGIJA

by redakcija

SMEDEREVO, 6. maja 2010. (Beta) – Episkop braničevski Ignatije služio je arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Georgija pobednosca na Đurđevdan, slavu te crkve i osveštao ikonostas. Crkva je,zalaganjem bivšeg austro–ugarskog oficira Karla Brajera, kasnijeg pravoslavnog sveštenika, podignuta na periferiji Smedereva u potesu Jasenak.

Povod za  današnju posetu episkopa braničevskog crkvi u Jasenku i arhijerejske liturgije je višestruk: slava te crkve, 70 godina od osvećenja prve crkve posvećene Svetom Georgiju izgrađene na temeljima koje je udario 1936. sa parohijanima Karlo kasnije, u pravoslavlju, Dragoš Brajer i 30 godina od obnovljenja.

Crkvu Svetog Georgija osveštao je na Đurđevdan 1940. tadašnji episkop braničevski Veminijamen, a 1980,  takođe na Đurđevdan,  patrijarh srpski German, episkopi braničevski Hrizostom i dalmatinski Nikolaj osveštali su obnovljenu crkvu Svetog Georgija koja je dotle bila "u zapuštenju".

Posle sečenja slavskog kolača i služenja arhijerejske liturgije osvećen je ikonostas oslikan u vizantijskom maniru, delo mladog ikonopisca Dejana Mandelca.

Nekadašnji mlinar Karlo Brajer, potom oficir u austro–ugarskoj vojsci na vojištima Srbije, kasniji pravoslavni sveštenik obrazovan na beogradskom  Bogoslovskom fakultetu uzeo je ime Dragoš, bio je paroh smederevski, sahranjen je u porti crkve Svetog Georgija pobedonosca.

www.pesic.name

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!