Home InfoDruštvo Dvadeset i pet godina od Košara: I Smederevo je dalo heroje

Dvadeset i pet godina od Košara: I Smederevo je dalo heroje

by redakcija1

Bitka na Košarama trajala je usled NATO bombardovanja od 9. aprila do 10. juna kada je potpisan Kumanovski sporazum što je značilo povlačenje srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

To je bila borba između pripadnika Vojske Jugoslavije i terorističke OVK koju su pomagale državna vojska Albanije i NATO avijacija.

Cilj napada je bio da se izvede kopnena invazija na KiM i da se na tom mestu preseče komunikacija jedinica VJ koje su bile u Đakovici i Prizrenu.

Napad je počeo na Veliki petak, 9. aprila u tri sata ujutru iz pravca karaule Morina ali to je bilo samo odvlačenje pažnje kako bi se srpska vojska fokusirala na taj deo.

Oko pola pet, sukob je prenet na Košare uz masovni napad OVK. Otvorena vatra je bila i od strane vojske Albanije. Napad je išao u tri pravca prema vrhu Rase Košares, prema karauli Košare i vrhu Maje Glave.

Vojska Jugoslavije je napadnuta od više strana izgubila karaulu Košare, ali je ipak sprečen prodor napadača na Kosovo i Metohiju.

Pošto je u Srbiji u to vreme i dalje služen redovan vojni rok, u svim ovim događajima, učestvovali su i vojnici na obuci. Mnogi od njih se nikada nisu kući vratili sa služenja vojske.

Prema procenama u tom rejonu poginulo je 108 pripadnika VJ od čega 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 24 dobrovoljca i 13 rezervista.

Dvojica nastradalih su iz Smedereva, a u naselju Miloja Đaka je od pre tri godine mural koji je uradio Boris Jeknić, a koji nas neprekidno podseća na njihovo stradanje.

Dragan Komarica, pripadnik je 5. bataljona vojne policije stradao 11. aprila 1999. godine, na Vaskrs. Bio je komandir 2. odeljenja 5. bataljona vojne policije za specijalne namene iz Prve armijske oblasti.

Tri nedelje kasnije, 29. aprila, kao pripadnik 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa gine i vojnik Ivica Serafinović kod pećkog sela Donja Morina ispod planinskog venca Prokletije.

U sećanje na sve nastradale, ispevano je više pesama, ali najizvođenija je “Junaci sa Košara” Milutina Popadića.

SDCafe.rs je bio u prilici da zabeleži kako te stihove izvode otac i ćerka, Aleksandar i Natalija Stošić iz Suvodola.
Poslušajte, nećete ostati ravnodušni sigurno…

Slične vesti

3 comments

Smederevac..borac 91g 09.04.2024 - 14:31

Srbija mora da pamti svoju decu heroje.

Reply
Дарко 09.04.2024 - 14:53

У борби на Кошарама пало је четворица Смедереваца,можете бар да се потрудите да им имена објавите,толико ду заслужили.

Reply
ivan 10.04.2024 - 07:01

Nazalost,mnogi su zavrsili kao invalidi i socijalni slucajevi.Postali su lak plen izvrsitelja te iste drzave koju su branili.Hvala,Srbijo.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!