Home InfoKultura Dunavske priče broda Amorados – Danubia

Dunavske priče broda Amorados – Danubia

Redakcija

U ponedeljak, 12. jula, sa početkom u 21.00, na putničkom pristaništu na Dunavskom keju, Smederevci će imati priliku da se upoznaju sa umetničkom porodicom, ujedno i francusko-rumunskom pozorišnom trupom „Des châteaux en l’air“ koja putuje Dunavom do Crnog mora svojim brodom «Amorados». Iz Strazbura su krenuli 2. maja, a u Smederevo stižu u nedeju 11. jula. Oni usput kreiraju i sakupljaju slike, zvukove, priče iz Podunavlja, i po povratku u Francusku napraviće multimedijalnu emisiju inspirisanu ovim putovanjem. Na svakoj usputnoj stanici organizuju susrete sa stanovnicima, kao i prikazivanje filma koji ima onoliko sekundi koliko su u tom trenutku prešli kilometara.

Poseta Smederevu se realizuje u saradnji sa pozorištem PATOS, koje poziva sve iskrene ljubitelje Smedereva i poznavaoce autentičnih priča o smederevskom Dunavu da dođu u ponedeljak na „šlep“ na Keju, pogledaju dosadašnje sakupljene priče ove porodice, i ujedno podele svoje.

Cilj je da se javnosti skrene pažnja na stanje rečnih tokova, u ovom slučaju Dunava, ugroženost njegove flore I faune kao i da se prikaže negativan uticaj koji ljudi svojim svakodnevnim neodgovornim delovanjem ugrožavaju ovu evropsku reku.
Umetnička rezidencija/ projekat Danubia realizovan je uz pomoć Francuskog instituta kroz program Teatroskop.

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

NIKOLA TASIĆ CALE 12.07.2021 - 12:34

Bravo za PATOS zbog dobre saradnje sa ovom francusko-rumunskom trupom, a i za SDCAFE koji je obojavio ovu korisnu informaciju i poziv na susret i saradnju sa gostima iz Francuske. Kao alaski sin imao sam prilike da, u dečaštvu i u ranoj mladosti, veoma često bivam na Dunavu (rad sa mrežama) i u Dunavu (kupanje, plivanje). Kasnije, u zrelim godinama i danas, svakodnevno sam na Dunavu (Šetalište, Dunavski park, „Francuska kapa“) i sa Dunavom, jer sam u mnogim mojim člancina na portalima, u knjigama i novinamam, pisao o “našem“ Dunavu. Često sam i na nekoliko televizija pričao o njemu, a neki su te moje priče postavili i na YOUTUBE. Pored isticanja lepote Dunava, govorio sam o njegovoj zaštiti od zagađenja (mehaničko i hemijsko ), od krivolova (struja, dinamit,..), ali i o poribljavanju i čuvanju ribljeg fonda.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!