Home Info Dunav raste iz sata u sat

Dunav raste iz sata u sat

redakcija

Vodostaj Dunava na Bezdanu porastao je za 37 centimetara, a u Novom Sadu za oko 20 centimetara. Vrh vodenog talase se očekuje u sredu 12. juna.
Prognoze da se i nama sprema poplavni talas koji je paralisao Centralnu Evropu polako se obistinjuju. Kako je juče objašnjeno, voda iz severnih krajeva Evrope stizaće u Srbiju u narednih desetak dana. Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić kaže da će vrh vodenog talasa na Dunavu kod Bezdana biti 12. juna i da će se dalje širiti nizvodno.
Prema njegovim rečima, vodeni talas na Dunavu narednih dana će se spustiti nizvodno do Novog Sada i Beograda. 

"Naše organizacione jedinice su već na terenu preduzele operativne i organizacione mere, znači, obilaze se nasipi, kritična mesta i sa javnim vodoprivrednim preduzećem 'Vode Vojvodine', 'Srbija vode i 'Beograd vode' preduzimaće sve aktivnosti kako ne bi došlo do izlivanja reke van bedema", rekao je Babić za TV Pink, a prenosi Tanjug.
Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je da će redovna odbrana od poplava sutra biti proglašena na toku Dunava od Bogojeva do Novog Sada. 

On je kazao da je vodostaj Dunava kod Novog Sada jutros bio na koti 410 i da je za 20 centimetara veći u odnosu na juče.
"Kod Bezdana vodostaj je 527 centimetara, što je za 37 centimetara više nego juče. Na tom delu toka Dunava očekujemo da će najveći poplavni talas naići 12. i 13. juna i da će iznositi više od 700 centimetara", kazao je Galonja. 

On je objasnio da je nivo od 700 centimetara granica za proglašenje vanredne odbrane od poplava.
Galonja je kazao da je izvesno da će Dunav u trenutku nailaska maksimalnog talasa kod Bezdana preći granicu za proglašenje vanredne odbrane jer je u Budimpešti vodostaj takav da do sada nije bio zabeležen. 

Kada je reč o Novom Sadu Galonja je rekao da, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo da dodje do tolikog povećanja vodostaja da bi se proglasila vanredna odbrana od poplava.
"Hidrometerološki zavod prognoze daje u intervalima do četiri dana, a sve ostalo su pretpostavke tako da mi možemo govoriti da se pretpostavlja da će nivo Dunava tokom maksimalnog talasa kod Novog Sada biti niži od granice proglašenja vanrednih odbrana. Taj maksimalni talas kod Novog Sada trebalo bi da dodje 15. juna", istakao je Galonja. 

On je naglasio da su sve službe JVP "Vode Vojvodine" maksimalno angažovane, da se konstantno rpati situacija na terenu i da veruje da neće biti probijanja nasipa. 

Iz "Voda Vojvodine" poručuju da je izvesno da će vikend-naselja, izgradjena u koritu Dunava, biti poplavljena, što nije neuobičajena pojava.
Podsetimo, vodostaj Dunava kod Bezdana prešao je u sredu kotu redovne odbrane od poplava, ali po procenama nadležnih za sada ne preti opasnost od izlivanja te reke. Nivo Dunava juče u 7.00 sati iznosio je 490 centimetara i već je tad bio uvećan za 53 centimetra, a danas je dodatno povećan nivo vode. 

Kako je objašnjeno, vanredna odbrana od poplava proglašava se kada nivo Dunava pređe 700 centimetara, što se dogodilo juče posl epodne. Takođe juče je i zvanično stiglo upozorenje da će vodostaji te reke u narednih sedam dana biti u porastu.
Nadležni tvrde da za sada nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije, a sve jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije uz vodotok Dunava su u pripravnosti i preduzimaju preventivne i operativne mere na odbrani od poplava. 

Javno-komunalno preduzeće "Beogradvode" juče je saopštilo da zbog porasta nivoa Dunava Beograd nije ugrožen, dodajući da se već preduzimaju sve mere predostrožnosti.
Istovremeno, severnije od Srbije, Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka a sada i Mađarska, bore se sa pravim potopom. Do sada su nabujale reke odnele 16 života, a još najmanje dve osobe se vode kao nestale. Situacija u poplavljenim područjima veoma je dramatična , dok na desetine hiljada vatrogasaca i spasilaca pokušavaju da izađu na kraj sa vodenom stihijom.

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!