Home Info DSS zadovoljna što odbornici nisu prihvatili Ugovor

DSS zadovoljna što odbornici nisu prihvatili Ugovor

redakcija

Demokratska stranka Srbije je zadovoljna što Skupština grada Smedereva nije dala saglasnost na Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije.

"Na taj način sprečeno je da se iza odluke kolektivnog organa sakrije neviđeno kršenje zakona i nanese ogromna šteta gradu Smederevu i državi Srbiji,

Na ovaj način odbornici Skupštine grada pokazali su da poštuju većinsku volju građana Smedereva" navedeno je u saopštenju DSS koja je u opoziciji u Smederevu.

Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije moraće građanima da objasne zašto su i nakon trodnevnog zasedanja i pokazivanja da su mnogi koraci u proceduri sporni, nejasni i nezakoniti ipak glasali za ugovor, smatraju u DSS.

"Jedini logičan i politički korektan čin gradonačelnika Umičevića, posle svega što se dešavalo u Smederevu u protekle tri i po godine, bio bi da podnese ostavku" zaključilo je Gradski odbor Demokratske stranke Srbije.

Skupština grada Smedereva juče nije prihvatila Ugovor o iznajmljivanju 113 hektara građevinskog zemljišta u Indistrijskoj zoni na 99 godina američko–holandskoj kompaniji Komiko oil (Comico oil) za izgradnju rafinerije.

Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Grupe građana "Pokret za Smederevo Jasne Avramović", koja je najavila da će se, ipak, pridružiti opoziciji u glasanju protiv rafinerije.

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana "Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića". Oni se svi protive izgradnji rafinerije ukazujući na problem zagađenja životne sredine.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji bi se proizvodilo gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko bi se ukazala potreba, prodavalo bi se i u Srbiji.

"Rafinerija nafte Smederevo" bi imala 550 zaposlenih što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!