Home Info Država SPS-u plaća milionske kirije!

Država SPS-u plaća milionske kirije!

by redakcija

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i Nacionalna služba za zapošljavanje od Socijalističke partije Srbije u Smederevu godinama iznajmljuju poslovni prostor, ali se ove transakcije ne prikazuju u zvaničnim finansijskim izveštajima koje ta stranka dostavlja Agenciji za borbu protiv korupcije, već se milioni dinara prikriveno slivaju na račun firme „Kontakt-Smederevo“ d.o.o., koja je u stoprocentnom vlasništvu socijalista, a potom troše bez ikakve kontrole, otkriva „Alo!“.

Podaci do kojih smo došli objašnjavaju delimično poreklo 17,1 milion dinara, koliko je preduzeće „Kontakt-Smederevo“ ostvarilo u poslednje četiri godine. Tako, prema podacima Uprave za trezor, na račun firme u vlasništvu SPS-a svakog meseca ležu sigurni prihodi od PIO fonda i NSZ-a.

Na pitanje kakve usluge plaćaju, iz PIO fonda kratko odgovaraju: „Zakup garažnog prostora u centru Smedereva, površine 20 kvadratnih metara“. U toj instituciji, koja je pod ingerencijom ministra i potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, inače koalicionog partnera SPS-a, tvrde da su godišnji troškovi zakupa iznosili najviše do 78.210 dinara, odnosno 22.000 dinara, koliko je plaćeno za prvi kvartal ove godine.
Osim PIO fonda, sa firmom socijalista posluje i NSZ, koji je pod ingerencijom resora Mlađana Dinkića, pa je tako filijala NSZ-a u Smederevu za prva četiri meseca ove godine na račun preduzeća „Kontakt-Smederevo“ izvršila uplatu 717.000 dinara i to kroz 20 manjih transakcija.
U centrali NSZ-a u Beogradu potvrđeno nam je da je u pitanju zakup prostora za potrebe njihove filaijale u Smederevu. „Na ime navedenog zakupa NSZ-a, filijala Smederevo je u periodu od 1.1.2008. godine do maja 2013. godine potrošila 8.843.735,94 dinara. Cene zakupa se utvrđuju i eventualno menjaju na nivou grada“, piše u odgovoru koji smo odbili od NSZ-a.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“ objašnjava da ubiranje prihoda od rentiranja svog poslovnog prostora novi zakon o finansiranju političkih aktivnosti dopušta isključivo političkim strankama.
– Problem je što ovde to ne čini stranka putem svog računa, nego preduzeće čiji je stranka osnivač, a zakon izričito zabranjuje političkim strankama da imaju svoja preduzeća. Zatim se postavlja pitanje da li je rentiranje poslovnog prostora PIO fondu i NSZ-u uopšte dopušteno, ako istovremeno zakon zabranjuje finansiranje političkog subjekta iz budžeta državnih ustanova – kaže Nenadić za „Alo!“ i dodaje da ovde ima dovoljno elemenata za reakciju Agencije za borbu protiv korupcije.

Momić: To radimo u ime i za račun SPS!
Saša Momić, funkcioner SPS-a u Smederevu i direktor stranačkog preduzeća „Kontakt-Smederevo“, potvrđuje naša saznanja i ističe da sav promet iz finansijskog izveštaja firme „nije napravljen iz bilo kakvog posla, već od izdavanja imovine u zakup“.

– U pitanju je poslovni prostor u zgradi SPS-a u Smederevu. Sredstva koja dobijemo po osnovu broja odbornika su minimalna i nedovoljna za ozbiljnije funkcionisanje stranke. U poslednje tri godine, sav prihod ostvarujemo samo po osnovu zakupa u ime i za račun SPS-a kao svog osnivača. Ne znam kakva je situacija kod ostalih firmi u vlasništvu SPS-a, ali to je samo jedan od načina preživljavanja stranke na lokalu – kaže Momić za „Alo!“ i dodaje da im je to jedina delatnost, ne navodeći kome sve rentiraju poslovni prostor.

Ivan Ninić

Izvor: Alo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!