Home Info Dok peći tihuju, glasine bujaju

Dok peći tihuju, glasine bujaju

by redakcija

Dok u smederevskoj železari obe visoke peći tihuju, a radnici i čitav grad strepe od najgoreg scenarija, u javnosti se po ko zna koji put spekuliše o potencijalnim partnerima, navodno, zainteresovanim za fabriku čelika. Ima li zaista interesenata, i ako ima, kada će konačno država izaći sa konkretnim potezima, niko ne zna.

Od silnih glasina, koje već dve godine otkako je „Ju-Es stil” otišao niko ne demantuje, najsvežije su o dolasku turskog „ Trosčelika” koji bi, navodno, da iznajmi Železaru. Ne da kupi, niti da bude partner, već kao zakupac. Kako „ Politika” nezvanično saznaje, u igri oko Železare je navodno i Britanski investicioni fond koji bi sklopio aranžman sa Srbijom o poslovima u smederevskoj fabrici.

Od posla sa Turcima nema ništa, oni su dolazili u Železaru, ali tu dogovor nije postignut. Najozbiljniji kandidat je Investicioni fond iz Britanije sa kojim je država u ozbiljnim pregovorima i to će najkasnije do marta biti definisano. Ako sve bude dogovoreno, oni će kupiti Železaru. Dakle reč je o klasičnoj kupoprodaji, a ne o partnerstvu, tvrdi za naš list izvor blizak Skupštini privrednog društva „ Železara Smederevo” koji kaže da postoji ugovor o poverljivosti ovog aranžmana, te da iz tih razloga ne može da govori javno.

Na drugoj strani, predsednik sindikata „Sloga”, Željko Veselinović tvrdi da je „i ovde reč o starim praznim pričama o novim investitorima”.

Investicioni fondovi ulaze u profitabilne firme koje kupuju povoljno, pa ih kasnije dobro prodaju. Šta će oni u Železari čije je održavanje preskupo, gubili bi milione, a pitanje je kada bi je i kome kasnije prodali. Što se tiče „Trosčelika” iz Turske koji se bavi proizvodnjom profila i cevi, a ne čelika, ne vidim zašto bi došli u fabriku sa 5.500 ljudi, a čitav njihov sistem u Turskoj radi sa 3.000 radnika, kaže za „ Politiku” Veselinović.

Dok se spekulacije raspiruju, a niko se zvanično ne oglašava, u fabrici caruje neizvesnost. Jednu visoku peć ugasili su još Amerikanci, a druga je na tihi hod stavljena 19.novembra zbog remonta. I tada se moglo čuti da je remont izgovor za beznadežno stanje u fabrici, ali zvanično se niko nije oglasio. Remont je ovih dana produžen, o čemu je „Politika” pisala, jer nema para za pokretanje kontinuirane proizvodnje. Član Skupštine železare Zoran Mišeljić izjavio je tada za naš list da „visoka peć nije pica peć da se pali i gasi kad hoćemo, već je potrebno imati siguran kapacitet za najmanje dva meseca rada”. Mišeljić je juče naglasio da se paljenje peći može očekivati krajem ove ili početkom iduće godine.

Rukovodstvo fabrike intenzivno radi na pribavljanju akreditiva i to će biti ubrzo rešeno, tvrdi Mišeljić. On nije želeo da govori o potencijalnim kupcima fabrike u Smederevu. 

O. Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!