Home Info DOBITNICI SVETOSAVSKE POVELJE

DOBITNICI SVETOSAVSKE POVELJE

redakcija

SVETOSAVSKU POVELjU DOBILI SU:

Pozorište PATOS iz Smedereva za 25 godina rada, u kome je ispoljena
kreativnost amatera koji su svojom glumom iskazivali nekonvencionalno pozorišno tragalaštvo u umetnosti.
Sam naziv pozorišta PATOS je skraćenica koja označava Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smedereva i potpuno opravdava svoj naziv.
PATOS je nastao kao YU PUNK TEATAR zahvaljujući početnom entuzijazmu pokojnog reditelja Branislava Čubrilovića i grupe zaljubljenika u pozorište, kako meću zaposlenima u Domu kulture u Smederevu ( današnji Centar za kulturu ), tako i meću mladima u gradu.
Sa ovim pozorištem radili su neki od najvećih stvaralaca srpskog i svetskog pozorišta: Orasio Salinas ( Meksiko ), Salvatore Tramaćere (Italija), Goran Završnik (Slovenija), Marina Milivojević Mađarev (  dramaturg Jugoslovenskog dramskog pozorišta , Beograd)…
Ovi mladi umetnici su uključeni i u usavršavanja na polju teatra, u različitim zemljama Evrope, a danas okosnicu čine Miljan Guberinić, Ana Pašti, Anđelka Vulić, Goran Galić, Bojan Vasić i drugi.
PATOS je dobitnik brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Dr Goran Tasić, doktor medicinskih nauka, specijalista neurohirurg. Na polju neurohirurgije je postigao izuzetne rezultate u lečenju velikog broja pacijenata u zemlji i inostranstvu. Kod građana Smedereva i okoline uživa izuzetan ugled i poštovanje koje je stekao svojim postupcima i zalaganjem za spašavanje života najtežih pacijenata, bez obzira na njihovo socijalno poreklo i godine života.
Karijeru lekara započeo je u Zdravstvenom centru Smederevo kao lekar opšte prakse. Od 1991.godine radi u Kliničkom centru Srbije.
Završio je specijalizaciju iz oblasti neurohirurgije, magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju.Objavio je više stručnih radova.
Nikada nije zaboravio Smederevo i Smederevce.

Mr Tatjana Lazarević Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti, magistar filoloških nauka, pisac i esejista. Rođena je u Smederevu 1981.godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, u kojoj danas radi kao profesor. Diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Poeziju je objavljivala u brojnim časopisima i listovima; bila je zastupljena u nekolikim zbornicima poezije mladih pesnika. Priloge iz metodike nastave književnosti i jezika objavljivala je u stručnim časopisama za književnost i jezik. Na više od 30 promocija knjiga govorila o njihovim književnim i estetskim vrednostima; objavljuje književnokritičke prikaze i osvrte u listovima i časopisima. Redovno učestvuje u književnom i kulturnom životu u Smederevu. Aktivno učestvuje u mnogim kulturno-prosvetnim manifestacijama i akcijama Narodne biblioteke Smederevo, koje imaju za cilj popularizaciju kulture čitanja.
Član je redakcije časopisa Mons Aureus koji izdaje Narodna biblioteka Smederevo. Angažovana je u organizaciji Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen. Od 2007.godine član je žirija Stihovizije, član je žirija ” Večernjih novosti” za dodelu nagrade Meša Selimović.

Dr Miodrag Stepanović- Sica, profesor u penziji, rođen 1938.godine u Binovcu, osnovnu i srednju školu završio je u Smederevu, a Višu pedagošku školu i Fakultet fizičkog vaspitanja u Beogradu. Na ovom fakultetu odbranio je magistarsku tezu iz metodike nastave, a kasnije i doktorat sa temom iz istorije sporta Podunavlja i Braničeva.
On je svestrana sportska ličnost koja je čitav život posvetila sportu, razvoju fizičke kulture i vaspitavanju mladih. Poseduje trenerske kvalifikacije najvišeg stepena: za rukomet, odbojku, tenis i plivanje i sudijske: za rukomet, odbojku i košarku. Obrazovno- vaspitni i naučno- istraživački rad dr Miodraga Stepanovića traje duže od pola veka.
Miodrag Stepanović je objavio preko 30 originalnih naučnih i stručnih radova. Dobitnik je mnogobrojnih društvenih i sportskih priznanja Srbije i Smedereva.

Milorad Damnjanović- Ćića, profesor srpskohrvatskog jezika u penziji, rođen 1930.godine u Duboni ( Mladenovac ). Dugogodišnji prosvetni radnik koji je iza sebe ostavio priznati trag u prosveti. Gimnaziju je završio u Smederevu, a sve nastavne škole u Beogradu. Za 40 godina rada bio je učitelj, nastavnik, profesor i direktor osmogodišnje škole i angažovan u kulturnom i društvenom životu.
U Gerontološkoj podružnici Smedereva član je i sekretar od njenog osnivanja pre 15 godina. Najveći je organizator prikazivanja svojih raznovrsnih hobija za građane Smedereva ( numizmatika, filatelija, kartografija…)
I sada, kao penzioner, aktivan je u Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912- 1918.godine, njihovih potomaka i poštovalaca Smederevo, u SUBNOR-u , Opštinskoj organizaciji invalida rada i Gerontološkom društvu Srbije.

Vojin Kocić, rođen je u Smederevu 1990.godine, gde je klasičnu gitaru počeo da uči kod profesora Jovice Miloševića. U Beogradu je završio srednju muzičku školu „Josip Slavenski“, a sada je student Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu.
Na nacionalnim takmičenjima osvojio je sedam prvih i specijalnih nagrada. Posebno su zapaženi uspesi na evropskim takmičenjima za mlade gitariste, dok je svoje najveće uspehe ostvario na prestižnim internacionalnim takmičenjima bez starosne granice.
Održao je preko trideset solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i zapažene koncerte sa najboljim srpskim orkestrima, a sa samo 13 godina nastupao je u Centru Sava sa kamernim orkestrom „Atina Kamerata“ iz Atine.
Za postignute rezultate nagrađen je Svetosavskom poveljom Republike Srbije za 2007.godinu na inicijativu Ministarstva prosvete i sporta, nagradom „Beogradski anđeo“ i nagradom Fonda za mlade talente Republike Srbije u 2006.godini. Zbog izuzetnih uspeha u 2010.godini, nagrađen je nagradom fondacije „Artlink“kao najperspektivniji mladi umetnik u 2010.godini.
    
    

NAGRADU ZA STVARALAŠTVO MLADIH U 2010.GODINI DOBILI SU:

Dimitrije Kotur, rođen 1991.godine u Smederevu. Školske 2009/10. godine  završio je IV razred prirodno-matematičkog smera Gimnazije u Smederevu
Nosilac je diplome “Vuk Karadžić”, specijalnih diploma iz matematike i fizike, a bio je proglašen i za učenika generacije.
Tokom srednjoškolskog školovanja sve četiri godine bio je među najboljima  na takmičenjima:
-iz matematike i fizike  u organizaciji Ministarstva prosvete ,          – na Srpskoj matematičkoj olimpijadi
– bio član ” Arhimedesove” ekipe na Republičkim takmičenjima iz matematike
-na Smotri radova naučnog i umetničkog stvaralaštva učestvovao je dve godine, iz fizike i matematike
Student je I godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Stefan Stanković, rođen 1991.godine u Zadru. Školske 2009/10.godine    završio je IV razred prirodno – matematičkog smera Gimnazije u Smederevu
Nosilac je diplome “Vuk Karadžić” i specijalnih diploma iz fizike i informatike .
Tokom srednjoškolskog školovanja bio je među najboljima na takmičenjima:
-iz matematike, fizike i informatike  u organizaciji Ministarstva prosvete
– učestvovao na Informatičkoj olimpijadi
Student je I godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Aleksa Stanković,  rođen je 1992. u Beogradu , do nedavno učenik smederevske Gimnazije, sada maturant matematičke gimnazije u Beogradu, jedan je od šest srpskih srednjoškolaca koji su ove godine uspeli da polože prijemni ispit na prestižnom Triniti koledžu na Kembridžu.

Nosilac je diplome “Vuk Karadžić”.
Tokom srednjoškolskog školovanja učestvovao je na takmičenjima:
-iz matematike, fizike i informatike  u organizaciji Ministarstva prosvete
– bio član ” Arhimedesove” ekipe na Republičkim takmičenjima iz matematike
– na Srpskoj informatičkoj olimpijadi
-na  Informatičkoj balkanijadi u Bugarskoj
Sada je maturant matematičke gimnazije u Beogradu.

Izvor: Grad Smederevo

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!