Home InfoEkologija Do boljih rešenja – „Mrežom za vazduh“

Do boljih rešenja – „Mrežom za vazduh“

Osnovana je smederevska „Mreža za vazduh“

by Redakcija

Kakva je realna slika zagađenja vazduha u Smederevu, šta su propusti, a šta dobra potencijalna rešenja i u čijim su rukama, to je deo tema o kojima se ovom prilikom razgovaralo.

Pod okriljem projekta „Zeleni kombinat“ koji Pokret Tvrđava realizuje uz pomoć Beogradske otvorene škole i finansijsku podršku Evropske unije i programa EU za tebe, osnovana je smederevska „Mreža za vazduh“ –  grupa koja ima za cilj da okupi predstavnike svih relevantnih struka i oblasti koje su ključne za problem zagađenja vazduha.

Najvažnije aktivnosti projekta predstavio je Nikola Krstić, koordinator Pokreta Tvrđava objasnivši da su ključni aspekti istraživanje najvećih izvora zagađenja (saobraćaj, industrija, individualna ložišta i javno grejanje), zatim, analiza do sada realizovanih mera iz Plana kvaliteta vazduha koji je Grad Smederevo usvojio 2020. godine, kao i formiranje smederevske „Mreže za vazduh“ kao platforme za dijalog eksperata, aktivista i donosilaca odluka. Susret je uprkos tome prošao bez predstavnika lokalne samouprave, dok se okupljenima, elektronskim putem obratio Antoan Avinjon, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji poručivši da se zagađenje vazduha tiče zdravja ljudi jer ono ubija i skraćuje životni vek, a da su aktivnosti lokalnih inicijativa, poput ove, veoma značajne.

“Mi strateški ulažemo u rešenja kroz naše projekte i ovom prilikom pozivamo Grad Smederevo da se uključi u projekat praćenja lokalnih ekoloških planova kao i neki drugi gradovi. Bio sam u mnogo opština i gradova u Srbiji gde gradske vlasti tek danas otkrivaju da imaju problem sa zagađenjem iako u njihovim mestima aktivisti na to godinama ukazuju svojim delovanjem“ – kazao je Avinjon.

O trendovima zagađenja u Smederevu za 2022.godinu govorio je mr Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije: “Bez aktivnog učešća države problem u Smederevu niti bilo gde drugde ne može biti rešen. Zašto vi u Smederevu od 14 kotlarnica imate 12 na mazut? Zašto, ako već imate gas? Ko se tu pravi lud? Neko je, za ovo vreme, pare koje je uzimao za naknadu za zaštitu životne sredine usmeravao u nešto drugo. Onaj ko je uradio Plan kvaliteta vazduha za Smederevo je očigledno koristio neke stare podatke i to nije dobar rezultat. Kako to znam? Pa evo, merna stanica u centru za period 2018 – 2022. Zaista, 2018. je maksimalna očitana vrednost bila 53 i to je krenulo da se smanjuje, 2022. spada na 32. Ovim tempom, to bi u normalu došlo za desetak godina. Međutim, broj dana sa prekoračenjima varira, imamo 70, pa 76, 68, 65. Da bi sa 65 došlo na 35, treba vam 50 godina. Merno mesto Smederevo Radinac, gde fale podaci iz jednog perioda od dvadesetak dana, situacija je da imamo smanjenje koncentracija PM čestica ali trajanje je isto i dalje, to su enormna zagađenja. Za potrebe Pokreta Tvrđava sam napravio jednu analizu i mislim da je veoma redak slučaj, to je jedna forenzična analiza, uzeo sam dva merna mesta koja su u sistemu monitorniga, to su Vinča i Radinac. Vazdušnom linijom udaljene su oko 30 kilometara, konfiguracija terena je manje – više ista kao i uslovi, ako je u Vinči pao pesak iz Sahare, pao je i u Radincu, ako je intenzitet saobraćaja, opet je slično. Rađeno je od 5. aprila do 6. oktobra, namerno van grejne sezone. Pojavljuje se 30-ak dana u kojima su vrednosti PM čestica u Radincu od 1,6 do skoro tri puta veće nego u Vinči. Samo jedan razlog može da bude za to” – kazao je Lekić i dodao da je za loklane prilike, primena Plana kvaliteta vazduha, jedini način i instrument za poboljšanje situacije.

Prim. dr spec. med. Branislava Matić Savićević predstavila je svoju prezentaciju o istraživanju uticaja metala i metaloida na zdravlje ljudi: “Najdramatičnije je to što u slučaju prisustva teških metala sama koncentracija nije toliko ni bitna. Dokazano je u raznim istraživanjima da je nulta tolerancija za prisustvo ovih supstanci koje su nama strane i koliko god da je malo to zagađenje naš organizam trpi, biološki nije napravljem da to prepozna i upotrebi. Mi u organizmu imamo bakar, gvožđe, neke mikroelemente, ali alemente kao što su arsen i olovo jednostavno ne prepoznajemo. Sve što se nalazi u našem okruženju, a nije deo nas, mi ćemo da tolerišemo jedno vreme, a onda se moć organizma slama i organizam počinje da oboleva. Koliko god da je niska koncentracija, na primer olova, kadmijuma, nikla, to sve izaziva naš organizam”.

O zagađenju vazduha, posledicama, potencijalnim rešenjima i merama koje bi trebalo preduzeti, u nastavku susreta su razgovarali Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije, doktor bioloških nauka Aleksandar Urošević, master ekolog Marina Simić, novinar Dragan Pavlović, kao i Vladimir Radosavljević predstavnik valjevskog udruženja iRevolucija i aktivisti smederevskih inicijativa „Crveni bedževi“ – Nataša Rašković i dr Branislav Todorović, „Urbano zeleno“ – Miloš Marković i „Pokreta Tvrđava“ – Nikola Krstić i Anika Živanović.

 

Smederevo usvojilo zastareli Plan kvaliteta vazduha za grad

Slične vesti

3 comments

smederevac 27.01.2023 - 16:58

Grupa dokonih entuzijasta ocito lepo prica za lepe novce ali istina je mnogo surovija .Grad bukvalno umire ,oronule fasade ,uzasni trotoari ,ulice pune rupa ….skoro ceo budzet odlazi na plate lokalne admin.i gubitke JKP …nema tu ni znanja ni volje ni ideje …nazalost nije bilo pameti ni svojevremeno kada se izgradila Nova zel. koja je mogla da greje ceo grad ! I tako idu dani …..

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 28.01.2023 - 11:30

Pozdravljam postojanje projekta „Zeleni kombinat“, ali treba da kažem da sam ceo radni vek radio u fabrici „Metalurški kombinat“. Pozdravljam osnivanje grupe „Mreža za vazduh“, koja treba da okupi stručne ljude, kako bi se rešavao problem zagađenja vazduha. Kao mašinski inženjer napisao sam, a mogi su objavili tekst „Toplifikacija grada Smedereva, otpadnom toplotnom energijom iz Železare“. U vremenu izrade projekta i obezbeđivanja dozvola za realizaciju 1995-1996. godine, bio sam član tima. Šta želim da kažem:
-Nikoli Krstiću: *Red zagađivača vazduha je: saobraćaj, individualna ložišta, javno grejanje i industrija.
-Dejanu Lekiću: *Otpadna toplotna energija mogla bi da greje i 2 ovakva grada. *Do 95% individualnih ložišta bi se pogasilo, * Sve kotlarnice na mazut bi se demontirale.*Prirodni gas imamo (Gasovod) još od 1971. godine. *Kada rade visoke peći, imamo i visokopećni gas.
Zbog neznanja, nerazumevanja, nemanja političke volje i nekih naftnih lobija, i do ne postojanja ovakve akcije, do realizacije projekta nije došlo. Sa ovim, ili sa obnovljenim, projektom tabalo bi konkurisati, ili zatražiti finansijaku pomoć (kredit) za njegovo sprovođenje.

Reply
Livac 30.01.2023 - 12:21

Narod nema sta da jede, obespravljen, policajci hapse sirotinju, kriminalce ne pipaju, sudije daju nanogice svakom muflljuzu, a ovi se bore za cist vazduh u gradu koji bi nestao da nema zelezare

Sportski pozdrav

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!