Home InfoEkologija Smederevo usvojilo zastareli Plan kvaliteta vazduha za grad

Smederevo usvojilo zastareli Plan kvaliteta vazduha za grad

by redakcija

Skupština grada je konačno usvojila zakonski neophodan Plan kvaliteta vazduha za grad, ali onaj od čije izrade je već prošlo skoro dve godine! Dve godine se ovaj dokument nalazio u nečijoj fioci zaboravljen od svih,da bi tek danas, pod pritiskom javnosti, njegovo donošenje stavljeno na dnevni red gradske skupštine. A dve godine,kad je u pitanju aerozagađenje, izuzetno je dug period. Znate li koliko je naših sugrađana, komšija, poznanika, u ovom periodu preminulo od bolesti koje su direktna ili indirektna posledica udisanja zagađenog vazduha? Znate li nekog sa rakom pluća, sa problemima srca? Sve se ovo dešava između ostalog i zbog nečinjenja vlasti i nepreduzimanja mera za smanjenje aerozagađenosti.

Predstavnici inicijative Crveni bedževi (udruženje Pro.Tok21) prisustvovali su danas (3.3.2020) na sednici Skupštine Smedereva, na kojoj je konačno usvojen Plana kvaliteta vazduha za grad i usvojen rebalans budžeta, kojim se umesto 105 miliona dinara za konverziju gradskih kotlarnica sa tečnog goriva na prirodni gas, Grad Smederevo će opredeliti tek 5 miliona dinara za projektnu dokumentaciju u vezi sa konverzijom. 

Gradonačelnica, u svom obraćanju, je rekla da Gradsko veće nije odobrilo 100 miliona dinara za konverziju kotlarnica, već samo 5 miliona za pripremanje projektne dokumentacije. Takođe, je navela da je u planu i da se izvrši konverzija pet kotlarnica tokom sledeće godine, ali nakon ovog rebalansa, nije jasno kojim novcem. Jasna Avramović je takođe ponovila da će se u septembru ove godine otvoriti novi pogon Aglomeracije u Železari, čime će ona postati ,,fabrika za zdravu energiju, pa će se tako smanjiti količina prašine u okolnim selima”. Podsećamo, gradnja je počela u julu prošle godine, a kako su čelnici Železare rekli, reč je o investiciji vrednoj 120 miliona dolara. Iako Jasna Avramović – kao i čelnici Železare – tvrdi da će pogon biti završen do septembra, prema nezvaničnim informacijama do kojih je inicijativa Crveni bedževi došla, čitav projekat je zaostatku, a zbog aktuelnog koronavirusa je slanje potrebne opreme iz Kine u Srbiju obustavljen.

Od zahteva koje su građani uputili lokalnoj samoupravi 5. februara na protestu Provetravanje Smedereva, ispunjen je samo onaj koji se donosio na donošenje Plana kvaliteta vazduha za grad, ali su izostale konkretne mere kao što su pošumljavanje, subvencije građanima za priključak na gas ili besplatan priklljučak, kao i podizanja stepena informisanosti građana o stepenu zagađenja u lokalnim medijima ili postavljanjem javnim semaforima zagađenja.

Ostaje gorak ukus u ustima i postavlja pitanje da li se ova se ova tema koristi samo po potrebi, u dnevno-političke svrhe, da se njome odgovorni u ovom gradu bave samo do prvog vetra ili proleća kad se problem zaboravi?
Očigledno je neophodno da se građani dodatno aktiviraju i uzmu učešće u rešavanje aerozagađenja u svom gradu. Zakasneli Plan je ipak usvojen i sada se očekuje njegova puna realizacija. Crveni bedževi nastavljaju da prate rad institucija i reaguju u svakom momentu kada se obaveze prema zdravoj životnoj sredini i građanima ne budu poštovale.

Saopštenje udruženja Pro.tok21 preneseno u potpunosti
foto: promo

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!