Home Info Dinkić sutra u Rusiji razgova sa potencijalnim investitorima

Dinkić sutra u Rusiji razgova sa potencijalnim investitorima

by redakcija

 

Ministar Dinkić imaće i odvojene sastanke sa predsednikom odbora direktora jedne od najvećih ruskih banaka, VTB banke Andrejem Kostinom, kao i rukovodstvom Gaspromnjefta i Uralvagonzavoda.
Ruski Uralvagonzavod je zainteresovan za privatizaciju Železare Smederevo i na njegov zahtev krajem 2012. produžen je međunarodni tender za još dva meseca.
 
Ministar Dinkić je u petak sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 800 miliona dolara koji će biti iskorišćen za modernizaciju pruga na železničkom Koridoru 10 (K-10), kao i za modernizaciju pruge Beograd-Bar, a prvi radovi počeće na proleće.
Prema Dinkića, Srbija planira da 100 miliona dolara iz kredita iskoristi za kupovinu ruskih lokomotiva.
Uslovi kredita su izuzetno povoljni, jer je period povraćaja kredita čak do 2031, uz četiri godine grejs perioda posle povlačenja svake tranše i plus 10 godina otplate, a kamatna stopa je svakako niža od tržišne, kazao je Dinkić.
Srbija je od Rusije još 2008. tražila milijardu dolara kredita, a sporazum o dodeli potpisan je u aprilu 2010.
Prva tranša od 200 miliona dolara puštena je te 2010. i bila je namenjena popunjavanju budžetskog deficita Srbije.
Preostalih 800 miliona dolara Rusija je bila spremna da pusti samo za infrastrukturne projekte, uz uslov da Srbija dostavi dokaze za tehničko-ekonomsku opravdanost, ali je Srbija odugovlačila sa pripremom projektne dokumentacije.
Srpski ministar je dodao da će mnogo srpskih građevinskih preduzeća biti angažovano na radovima, ali i da će ruske kompanije dobiti priliku da plasiraju u Srbiju svoje proizvode.
Ministri Dinkić i Siluanov su razgovarali i o realizaciji kredita od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu.
Dinkić je ruskim novinarima kazao da je magistralni gasovod Južni tok od strateškog značaja za Srbiju i dodao da je Vlada u Beogradu već pripremila nacrt zakona koji će ovog meseca usvojiti i uputiti u Skupštinu Srbije.
Ruska agencija RIA novosti prenela je Dinkićevu izjavu da zvaniočni Beograd namerava da do kraja januara proglasi izgradnju srpskog dela gasovoda Južni tok za nacionalni projekat.
Dinkić je rekao da će eksproprijacija za potrebe izgradnje gasovoda biti rađena po hitnom postupku, kako bi sve bilo završeno u najkraćem roku.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!