Home Info Deseta Noć muzeja u Smederevu

Deseta Noć muzeja u Smederevu

by redakcija
Noć muzeja ove godine održana je u subotu, 19. maja, u okviru manifestacije Nacionalna nedelja muzeja. Svi zainteresovani imali su prilike da tokom čitave nedelje posete gradski muzej, koji je bio otvoren i duže nego inače, dok je ulaz bio slobodan, kao i u većini muzeja u Srbiji. Ove godine u Smederevu se Noć muzeja organizuje jubilarni deseti put, kao deo organizacije Evropske noći muzeja. 
 
Progam manifestacije je veoma bogat. U ponedeljak 14. maja, otvorena je izložba mr Snežane Cvetković pod nazivom „Smederevo- grad i ljudi u umetnosti 20.veka“, dok je u sredu 16. maja održan kocert mladog muzičara Pavla Žarkića. U četvrtak, 17. maja, održano je predavanje dr Dejana Radičevića, docenta Filozofskog fakulteta u Beogradu na temu „U potrazi za grobom despota Đurđa Brankovića“, a u petak, 18. maja, posetioci su mogli prisustvovati koncertu duhovne muzike u izvođenju hora  Iskon iz Kovina, posvećenom stradanju Srbije u Prvom svetskom ratu.
Naravno, kao kruna cele manifestacije, održana je Noć muzeja koja je namenjena ne samo građanima Smedereva, već svima onima koji su zainteresovani za smederevsku istoriju i umetnost, a posetioci su postavku pripremljenu za ovo dešavanje imali prilike da gledaju od 10 časova ujutru do 24 časa. U 20, 21 i 22 časa, u trajanju od po 15 minuta, smederevski orkestar „Svetlost“ je izvodio koncerte klasične muzike. 
„Što se tiče same postavke i programa, u prvoj sali imamo izložbu Snežane Cvetković, dok je u gornjoj sali izložba „Smederevska tvrđava- od prestonice do spomenika kulture“, koju smo otvorili nedavno. Dakle, posle četrdeset šest godina je u potpunosti renovirana ne samo sala, već i postavka. U ovoj postavci ima nekih predmeta koji se sada prvi put izlažu,  jer do sada nije bilo bezbednosnih uslova za to. To su zlatna minđuša sa biserima, smaradgom i rubinom, pronađena u malom gradu Smederevske tvrđave, zatim par zlatnih minđuša koji je pronađen blizu temelja crkve unutar Smederevske tvrđave, kao i replika Kantakuzinine mitre, vezene za beogradsku mitropoliju čiji original se čuva u muzeju Srpske pravoslavne crkve. Naravno, tu je dosta predmeta koji su i u ranijoj postavci bili izlagani, a sada su tu u nešto drugačijem kontekstu“,  rekao je za SDCafe Miroslav Lazić, viši kustos istoričar u Muzeju.
Muzej je ovom prilikom primio veliki broj posetilaca, koji su ove godine bili privučeni, kako zanimljivim programom tokom cele nedelje, tako i novom stalnom postavkom. Obeležavanje manifestacije ,,Noć muzeja" je ovim završena, ali Muzej ostaje otvoren za sve ljubitelje muzeja koji još uvek nisu imali priliku da posete novu izložbu i modernizovani koncept nove postavke ,,Smederevo – od prestonice do spomenika kulture".
 
Miljana Miladinović
Isidora Đorđević
SDCafe.rs

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!