Home InfoŠkolstvo “Deca Semendrije – brankovci” ponovo podržani od Ministarstva prosvete

“Deca Semendrije – brankovci” ponovo podržani od Ministarstva prosvete

by redakcija1

Pre četiri godine, kao prva takve vrste kod nas, a za sada i dalje jedina na području Smedereva, osnovana je učenička zadruga škole “Branko Radičević” – “Deca Semendrije – brankovci”.

Prošle godine, Ministarstvo prosvete je nagradilo rad zadruge tako što je njihovu ideju smatralo vrednom podrške, a to se ponovilo i ove godine.

Na spisku odabranih 36 osnovnih škola iz Srbije, za koje su, na osnovu prispelih projekata opredeljena sredstva za razvoj učeničkih zadruga, našla se smederevska škola “Branko Radičević”. Brankovcima je za projekat “Kreiraj i stvaraj” pripalo skoro 300 000 dinara, a ugovor je svečano potpisan.

 

Ministarstvo je osmislilo odličan projekat kako bi decu uključilo u procese kreiranja i proizvodnju najrazličitijih stvari.

U našoj školi konkretno, zadruga pravi dekorativne ili predmete koji se mogu upotrebljavati, ukrase, ali i slike i druga umetnička dela, ukratko sve ono što deca mogu da naprave. Naravno, tako da to bude bezbedno za njih.

Te svoje rukotvorine prodaju, a od novca koji sakupe, kupuju ono što oni smatraju da im je neophodno za nastavu. Naravno, mi smo tu da ih malo usmeravamo, ali oni zaista odlično znaju da odaberu baš ono što im je neophodno. 

Drago im je kada vide rezultate svog rada, da su doprineli boljitku i da su svojim trudom učinili nešto korisno za sve đake, nihove drugare – objašnjava za SDCafe.rs director škole Miloš Milosavljević.

Ujedno, kako dodaje, to je važno i za njihovo odrastanje, izgrađuju se kao osobe koje će sutra imati isti takav odnos i prema zajednici u kojoj žive, znajući da svojim radom mogu da joj doprinesu.

Sve u svemu, praksa učeničke zadruge se pokazala kao odlična. Mi u Srbiji imamo izuzetno pametnu decu i samo ih treba podržati, baš kako kako kažu u Ministarstvu“Znanje je moć”- dodaje Milosavljević.

U međuvremenu, pristiglo je još dobrih vesti. Đaci ove škole su prošle godine pobedili na konkursu Ambasade Francuske koji je namenjen održivom razvoju i ekololgiji.

Sada su ponovo ušli u konkurenciju za nagradu jer su među deset najboljih na konkursu francusko – srpske komore. Odluka se čeka, ali bez obzira na ishod, četvrtaci su zaslužili sve pohvale i čestitke. Uz pomoć nastavnika, od plastičnih čepova i zatvarača sa limenki, napravili su, poručujući da je reciklaža veoma važna, pano inspirisan Olimpijskim igrama koji je ujedno i ram za fotografisanje.

Zahvaljujem se svima koji su ocenjivali i prepoznali naš rad kao jedan od deset najboljih u Srbiji. Hvala i svim kolegama koji stvarno svim srcem rade kako na nastavi tako i tokom vannastavnih aktivnosti. Ovo nije poziv koji se bira zbog zarade, već ga biraju oni koji vole da rade sa decom, da ih nauče da budu što bolji ljudi i da steknu što više znanja – poručuje direktor škole “Branko Radičević” u Smederevu.

Takođe, upravo ta škola naredne nedelje organizuje javni događaj za đake i roditelje svih osnovaca sa područja Smedereva.

Tribinu “Ukradena bezbednost” održaće Igor Jurić 5. decembra u Centru za kulturu, pa direktor Miloš Milosavljević apeluje na roditelje da se odazovu u što većem broju jer je tema bezbedne upotrebe interneta, na koji su deca upućena od najranijeg uzrasta, danas veoma važna.

FOTO O.Š. „Branko Radičević“ Smederevo

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!