Home InfoDruštvo Da li ste znali kako se sahranjuju samoubice u hrišćanstvu, islamu i judaizmu?

Da li ste znali kako se sahranjuju samoubice u hrišćanstvu, islamu i judaizmu?

by redakcija

Pošto kremiranje kao izbor pogreba tela pokojnika u Srbiji još uvek nije rasprostranjeno, porodice se uglavnom opredeljuju da telo samoubice sahrane ukopavanjem u zemlju.

– Ukoliko je pravoslavac izvršio samoubistvo, Crkva ima jasan stav koji se protivi samoubistvu i održavanje pogreba takvoj osobi ne postoji. Međutim, postoje izuzeci, kada uz posebno odobrenje nadležnog episkopa, može da se izvrši čin opela. Za Crkvu ne postoji nijedan opravdan razlog da se izvrši samoubistvo. Međutim, postoje posebni slučajevi kada pokojnik nije bio svestan šta čini i ako postoje valjani dokazi za to, a porodica podnese molbu za opelo, njihova molba se uglavnom odobrava.

– Kao u pravoslavlju, slična praksa povodom ovog pitanja vlada i u Rimokatoličkoj crkvi. I za njih je samobistvo neprihvatljivo, ali takođe postoje slučajevi kada se izlazi na opelo. Uglavnom se procenjuje od slučaja do slučaja i osim psihičkih razloga pokojnika, uglavnom se ne odobrava izlazak na opelo. Ako je pokojnik bio psihički bolesnik i izvršio samoubistvo, izlazi se na opelo posle procene, a svi ostali slučajevi kada je izvršeno samoubistvo da bi se nekome nanela šteta i slično, tada se ne izlazi na opelo.

– Dok se u pomenutim hrišćanskim konfesijama samoubica sahranjuje zajedno sa ostalim pokojnicima na groblju, kod Jevreja je nešto drugačiji slučaj. Pokojnik koji je izvršio samoubistvo se takođe sahranjuje na groblju, ali on, ili više njih, uvek mora biti izdvojen od ostalih. Obično u nekom zabačenom ćošku groblja. Samoubice se sahranjuju odvojeno od ostalih jer se time želi ukazati da je samoubistvo loše i daje se primer drugima da se to ne čini.

– U muslimanskom svetu prisutna je visoka stopa samoubistava. Skoro da ne prođe dan, a da u dnevnim vestima nema naslova ''Bombaš samoubica…'' koji nam stižu sa Bliskog istoka. Međutim, po Kuranu samoubistvo je jedan od najvećih ljudskih grehova. Na osnovu ovog učenja i još mnogih, neki učenjaci su utvrdili da se onome ko je podigao ruku na sebe obavlja molitva za dušu, ali pošto je pobunjenik, bez kupanja, koje je takođe propisano.

Drugi učeni ljudi tvrde da je to neoprostiv greh, jer podrazumeva pripisivanje sebe Bogu, jer je on davalac života, pa samim tim jedino on može da ga uzme. Međutim, postoji i veliki broj onih koji tvrde da ovaj greh, koji je jedan od najvećih, ipak ne izvodi iz vere pokojnika i da se treba obaviti dženaza prema svim obredima kao i kod ostalih preminulih. Kod duševnog rastrojstva osobe koji najčešće bude uzrok samoubistva, praktikuje se vršenje pogrebnog obreda.

Izvor: Zanimljive Informacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!