Home InfoKultura Četiri ostvarenja na programu: Počinje “Slobodna zona”

Četiri ostvarenja na programu: Počinje “Slobodna zona”

by redakcija1

Ovogodišnja, inače 18. turneja filmskog festivala “Slobodna zona” u Smederevu će trajati od 4. do 7.juna i ponudiće publici četiri naslova.

Prve večeri je na programu film “Crveno nebo”. Režiju potpisuje Kristijan Pecold i ovde je reč o nastavku njegove trilogije započete 2020. filmom Undine, a koja govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku. U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu, a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu…

“Rana oklevanja” Selmana Nadžara govore o advokatici Džanan čiji dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg brani, mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika. Film će biti prikazan 5. juna.

 

Potom sledi jedan dokumentarac – “Draga Fiona”, Fione Tan. U Muzeju filma u Amsterdamu, ona je istraživala nemi, dokumentarni materijal pohranjen tamo pre više od jednog veka. Impresivni arhivski materijali prikazuju svakodnevni život i naporan rad ljudi koji su živeli blizu okeana.

Fiona je poreklom Indonežanka iz Australije, a paralelno iščitavanje pisama koje joj je otac slao dok je studirala u Amsterdamu, neka vrsta audiovizuelnog toka svesti sugestivno otkriva suptilnu vezu između slike i zvuka, vremena nekada i sada, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i kćerke.

Poslednje večeri takođe dokumentarac, u režiji Maite Alberdi. Kako se navodi, na premijeri filma “Neizbrisiva sećanja”, na Sandens festival, svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati.

Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću sa porodičnim snimcima ovog para.

Sve projekcije počinju u 19 sati, a ulaz na programe “Slobodne zone” je besplatan.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!