Home InfoDruštvo Četiri meseca prošlo od roka za završetak sanacije fasade na hramu Svetog Georija a radovima se kraj ne nazire

Četiri meseca prošlo od roka za završetak sanacije fasade na hramu Svetog Georija a radovima se kraj ne nazire

by Redakcija

Obnova fasade crkve Sv. Velikomučenika Georgija na smederevskom trgu počela je sredinom juna prošle godine, tačnije 16.6.2021. Rok za završetak radova, kako piše na tabli, koju je postavio izvođač, je 154 dana odnosno šest meseci.

Iako je rok istekao sredinom decembra prošle godine, radovi stoje, a nema ni nagoveštaja da bi uskoro trebalo da budu gotovi.

Izvođač ili neko ko je želeo da pošalje poruku na tabli je pokušao da prelepi rok završetka radova.

Zbog čega radovi stoje nismo saznali.
U Gradskoj upravi ne znaju, iako je  Grad Smederevo iz budžeta izdvojio 7,3 miliona dinara za sufinansiranje radova na sanaciji i revitalizaciji hrama.

– Grad sa tim nema nikakve veze, odnosno, ugovor sa izvođačem potpisala je Crkvena opština, a lokalna samouprava obezbedila i prenela 7 miliona dinara. Imali smo sastanak i dobili uveravanja da će posao biti završen do kraja građevinske sezone, izjavio je na sednici Skupštine gradonačelnik, Jovan Beč.

Zbog čega se kasni, kao i da li će izvođač plaćati penale zbog ovoga, i dalje je nejasno.
Da li u ugovoru postoji klauzula o kašnjenju i plaćanju „penala“ ni to niko ne zna.
Ono što znamo jeste da je Grad dao 7 miliona dinara para poreskih obveznika, a da rok nije ispoštovan a ne zna se ni kada će. Radnika na gradilištu nema već duže vreme, a neuredne skele sa daskama daju apokaliptičnu scenu samog centra grada.

Odgovore ne daju ni iz smederevske Crkvene opštine odakle nije saopšteno koliko će ukupno radovi koštati, jer je donacija grada samo deo neophodnih para.

Crkva je podignuta u periodu od 1850. do 1854. godine i spada među najveće hramove 19. veka u Srbiji. Fasada hrama, ruinirana je i godinama se nije obnavljala.


SDCafe.rs

Slične vesti

2 comments

Sladjan 09.05.2022 - 10:30

Najveći lopovi su medju popovima,sebi uzeli pare,a stajaće skela još ko zna koliko!!!!

Reply
Plavi + 10.05.2022 - 18:23

Čudno i sramota! Grad „nema nikakve veze“, a dao 7 miliona dinara i ne zna kako se oni troše !? – Alo, ljudi! Pošto je Crkvena opština sklopila ugovor sa izvođačem radova o sanaciji i revitalizaciji crkve Sveti Đorđe, ona sigurno zna koliko sve to košta, koliko para ima na raspolaganju i kada radovi treba da se završe. Ili je tu još jedna ujdurma, kao ranije, kod izgranje crkve Sveti Luka, a možda je izvođač radova našao bolje plaćeni posao, pa je spreman i da plati penale za kašnjnjnje. I sada na pragu leta i turističke sezone, usred grada, stoji nam ruglo, na sramotu grada i žal vernika!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!