Home ZanimljivostiPoznati Asanž još godinu dana u ambasadi

Asanž još godinu dana u ambasadi

redakcija

Džulijan Asanž očekuje da će čekati između šest meseci i godinu dana na sporazum koji će mu omogućiti da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

Osnivač "Vikiliksa" se nada da će Švedska odustati od procesa protiv njega.

Bivši kompjuterski haker nalazi se u ambasadi već više od dva meseca, pokušavajući da izbegne izručenje Švedskoj koja želi da ga ispita zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Pregovori o Asanžovoj sudbini nastavljeni su ove nedelje, a ekvadorska vlada veruje da će moći da postigne sporazum sa Britanijom po kome će Asanž dobiti garancije da neće biti izručen iz Švedske u SAD, navodi Rojters.

Ekvador mu je početkom meseca dao azil, uz obrazloženje da deli njegov strah da bi u SAD mogao biti optužen zbog toga što je "Vikiliks" 2010. objavio poverljivu američku diplomatsk prepisku.

"Mislim da će situacija biti rešena diplomatijom. Švedska vlada bi mogla odustati od ovog procesa. Verujem da je to najverovatniji scenario. Možda će posle temeljne istrage o onome što se dogodilo odustati od tog slučaja", rekao je Asanž u izjavi za ekvadorsku TV mrežu "Gama".

"Smatram da će to biti rešeno u narednih šest meseci do godinu dana. To je moja procena", kazao je on u intervjuu koji je snimljen početkom nedelje u ambasadi.

Britanija tvrdi da je pravno obavezna da izruči Asanža Švedskoj i da neće dozvoliti da 41-godišnji Australijanac napusti ambasadu i ode u Ekvador.

Ekvadorski ministar spoljnjih poslova Rikardo Patinjo je, međutim, rekao da je optimista i da veruje da će britanska vlada pristati da Asanžu pruži garancije da neće biti izručen iz Švedske ni u jednu treću zemlju.

Ekvador tvrdi da će Asanž, ako dobije takve garancije, odbiti ponuđeni azil i predati se švedskim tužiocima.

Na pitanje da li bi pod tim uslovima otputovao u Švedsku, izbegao je direktan odgovor.

"U nekom trenutku, ako bi put bio utrt… ne bi bilo korektno da budem u zatvoru (u Švedskoj) bez optužnice", odgovorio je Asanž.

On, međutim, nije pomenuo optužbe dve žene pristalice "Vikiliksa" da ih je 2010. godine prilikom posete Švedskoj silovao.

Britanska pretnja da će ući u ambasadu da bi uhapsila Asanža razgnevila je ekvadorskog presednika Rafaela Koreu. Ali, levičarski lider je prošlog vikenda rekao da je pretnja kasnije povučena i da smatra da je taj "nesrećni incident" završen.

Potpredsednik Ekvadora Lenin Moreno razgovarao je u sredu sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, ali za bilo kakav sporazum biće potrebno vreme.

"Imajući u vidu stav Ekvadora o onome što nazivaju diplomatskim azilom i našu vrlu jasnu pravnu poziciju, takvo rešenje, za sada, nije na vidiku", kazao je Hejg za BBC.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!