Home ZanimljivostiAutomoto Alfa planira da utrostruči prodaju do 2016. godine

Alfa planira da utrostruči prodaju do 2016. godine

by redakcija

 

Uprkos sve glasnijim spekulacijama o prodaji Alfa Romea Volkswagenu, u italijanskom proizvođaču ostaju pri ranijim planovima. Ako se ispune predviđanja šefa FIAT-a, do 2016. prodaja Alfinih automobila porasla bi tri puta, na više od 300.000 jedinica godišnje.
Iako skeptici sumnjaju da je moguće u tako kratkom roku utrostručiti prodaju, direktor Alfa Romea za Evropu, Louis-Carl Vignon, ubeđen je da taj proizvođač automobila ima potencijala da dostigne zacrtani rezultat, pa čak i da ga nadmaši. 
 
Posmatrajući čitavu situaciju iz današnje perspektive, kada Alfa Romeo u svojoj ponudi ima praktično samo dva modela (MiTo i Giulietta), plan zaista izgleda neostvarljiv. Međutim, Vignon veruje da će uz nove, sveže modele, čije pojavljivanje na tržištu Alfa najavljuje već godinama, kao i uz ofanzivu na američko tržište, prodaja autmobila italijanske marke biti znatno uvećana.
"U sledeće tri godine naša strategija biće prodor na tržišta na kojima nismo bili prisutni u poslednje vreme, pre svega na tržište SAD", kaže Vignon. 
 
Alfa Romeo je u 2012. kupcima širom sveta isporučio 101.000 automobila, ali je 90 odsto ukupne pradaje ostvareno u Evropu. Zbog toga je za italijanskog proizvođača od presudnog značaja ulazak na nova tržišta, što nas opet vraća na prvobitni problem – nedostatak novih modela. 
 
Prvi korak u osvežavanju game učinjen je na Sajmu automobila u Ženevi u martu 2013, kada je predstavljena Alfa 4C. Ipak, s obzirom da je reč o skupom automobilu koji će se proizvoditi u svega 1.000 primeraka, Alfa će morati da ponudi kupcima pristupačnije modele koji će se izrađivati u većim količinama.
Jedan od najvažnijih modela u predstojećem preiodu biće Giulia i to u sedan i karavan varijanti. Alfa planira da ovaj automobil čini trećinu svih prodatih vozila u 2016, odnosno oko 100.000 jedinica. Pored njega, na tržištu će se pojaviti i SUV srednje veličine, za koji u Alfi smatraju da može da privuče oko 40.000 kupaca godišnje. 
 
Treći model koji bi Alfinu prodaju u 2016. uvećao za još 30.000 jedinica jeste luksuzna premijum limuzina sa zadnjim pogonom, zasnovana na Maseratiju Ghibli. Još jedan automobil, koji je za sada samo na papiru, a koji se očekuje u prodaji od 2015. je roadster koji će Alfa razvijati zajedno sa Mazdom. U Alfi računaju da bi ovaj sportski dvosed mogao da im godišnje donese oko 25.000 novih kupaca. 
 
Uz zacrtanu prodaju od 90.000 Giulietta i 50.000 primeraka modela MiTo, Alfin ambiciozni plan za 2016. premašio bi 300.000 prodatih automobila godišnje. 
 
Na papriu ovi brojevi lepo izgledaju, ali ako u Alfi nastave praksu kašnjenja u lansiranju novih modela, od planova neće biti ništa, i ponovo ćemo se vratiti na staru priču o prodaji ove italijanske marke Volkswagenu. 

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!