Home Info Ako Smederevo ne raskine ugovor, rafinerija počinje rad 2015.

Ako Smederevo ne raskine ugovor, rafinerija počinje rad 2015.

by redakcija

Ako gradska uprava Smedereva smatra da treba da pokrene tužbu i raskine ugovor jer za kašnjenje uplate nema razumevanja, u vremenu kada preti stečaj mnogim kompanijama, kada radnici ostaju bez posla, firme brišu iz privrednih registara, a budžetu preti ogroman deficit, šta mi tu možemo, izjavio je agenciji Beta zamenik generalnog direktora  kompanije Komiko oil (Comico Oil)  Radomir Radivojević.

Mi smo tu nemoćni, grad ima svoje legitimno izabrano rukovodstvo koje će odlučiti o tome da li treba da raskine ugovor ili ne. Vreme koje dolazi pokazaće da li je to dobar potez grada ili ne, zaključio je Radivojević.

On je dodao da je sada "jedino bitno da Smederevo i  Srbija nisu izgubili investiciju i ako mnogi investitori odustaju, a investicije se zamrzavaju" i naglasio da kompanija "čini sve" da se investicija realizuje.

Doći će do kašnjenja isplate dogovorene sume od 652 miliona dinara za zakup zemljišta i to "kašnjenje neće se meriti mesecima".

"U našem slučaju došlo je do produžetka očekivanog roka od 60 dana za odobrenje povlašćenja već odredjenih sredstava za implementaciju ove investicije" istakao je Radivojević.

Kompanija ne traži nikakve olakšice i gledanje "kroz prste" naveo je zamenik generalnog direktora i dodao da je grad "o svemu obavešten".

"Koliko smo svesni tog kašnjenja, a s druge strane i odgovorni kao poslovni ljudi, grad smo obavestili da ćemo za svaki dan kašnjenja obračunati i platiti zateznu kamatu zbog docnje u koju upadamo, jer ne želimo da nam bilo ko za bilo šta progleda kroz prste ili nešto oprosti ili nas časti".

Radivojević je pomenuo da će tom investicijom gradski budžet biti "bogatiji za 650 miliona dinara", ne računajući cenu koja će se platiti za uredjenje gradskog gradjevinskog zemljišta.

Uskoro ce doći do zajedničkog radnog sastanka izmedju grada i nas u kompaniji, te ćemo čuti kako oni vide čitavu situaciju i šta nameravaju da učine. Mi samo tražimo razumevanje za probijanje roka od 60 dana kako je navedeno u ugovoru.

Posle tog sastanka,  menadžment Komiko oil zauzeće  stav, doneti odluku o daljim planovima oko realizacije  investicije u Srbiji i o tome obavestiti javnost, naveo je Radivojević.

S druge strane, dodao je Radivojević, ciklus investiranja odvija se u sladu sa usvojenom odobrenom dinamikom gradnje rafinerije, a to znači da su u ovom momentu projektovanja od strane velikog broja instituta u završnoj fazi,  prilagodjena ponudjenoj lokaciji u Smederevu.

Projekti rafinerije i infrastrukture oko rafinerije uskoro  će biti pred nadležnim državnim komisijama.

Podizvodjači gradjevinskih radova biće domaće gradjevinske firme koje sada nemaju posla na domaćem tržištu niti van granica Srbije, a gradjevinski radovi na rafineriji počeće najesen ove godine. Ako Smederevo ne raskine ugovor o zakupu zemljišta rafinerija će početi sa radom polovinom 2015.  godine, prognozirao je Radomir Radivojević.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!