Home InfoPoljoprivreda Afrička kuga svinja i na području Smedereva

Afrička kuga svinja i na području Smedereva

by redakcija1

Afrička kuga svinja, zarazna je bolest za koju je ne postoji vakcina, pa ju je stoga teško eliminisati. U Srbiji se pojavila prvi put pre četiri godine.

Tokom 2021. registrovana je i u selima smederevskog kraja. Od početka ove godine, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zaraza je potvrđena u preko 900 gazdinstava.

Evidentirano je preko 1300 slučajeva u oko 30 opština i gradova, među kojima je i Smederevo.

Krajem juna, afrička kuga svinja je prvo potvrđena u Kuliču, a nedavno i u Smederevu.
U oba slučaja reč je o oboljevanju domaćih svinja. U Podunavskom okrugu, obolele su i domaće svinje u Miloševcu. (www.vet.minpolj.gov.rs/zarazne-bolesti-zivotinja/africka-kuga-svinja-aktuelne-informacije/)

Divlje svinje su često prenosioci pa su i prvi slučajevi iz januara 2023. mahom evidentirani kod te divljači i to u našim pograničnim sredinama. Među posebno pogođenim je Braničevski okrug.

Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, ali nanosi velike materijalne štete uzgajivačima jer tamo gde se pojavi, eutanazija svih grla je obavezna.

Kako bi se sprečile dalje posledice, Vlada Srbije je juče formirala poseban štab za suzbijanje afričke kuge svinja koji će preduzeti sveobuhvatnije mere.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, veterinarske službe su, do 25. jula, na teritoriji Srbije izvršile 301.084 aktivnih nadzora domaćih i divljih svinja.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!