Home Info 69 godina Muzeja u Smederevu

69 godina Muzeja u Smederevu

by redakcija

Obeležavajući 69 godina postojanja, muzej u Smederevu je sve podsetio na činjenicu da je – osim Gimnazijske zbirke starina – osnov za formiranje fonda bila i privatna imovina sugrađanina Milana Jovanovića Stojimirovića, u čijoj se kući, na uglu ulica Ante Protića i Karađorđeve, od 1959. do 1972, i nalazila ova ustanova kulture.

– Gradski muzej je osnovan aprila 1950, a prvi upravnik je bio profesor gimnazije u penziji Svetozar Spasojević. Pomenuti Stojimirović je bio jedini Smederevac koji je pre Drugog svetskog rata imao privatne umetničko–istorijske kolekcije koje je, testamentom iz 1964, zaveštao Muzeju. Među 34 predmeta, poput slika, skulptura i predmeti primenjene umetnosti je bio i stilski pisaći sto kneza Mihaila Obrenovića – objašnjava viši kustos mr Snežana Cvetković.

Podsetimo, Milan J. Stojimirović je bio novinar i diplomata, te – od 1941. do 1944. – upravnik Arhiva Srbije. Posle Drugog svetskog rata, 1946, proglašen je za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je gotovo celokupna imovina u Beogradu i Smederevu. Osuđen je na deceniju i po robije, ali je posle sedam i po godina izašao iz zatvora… 

Povodom obeležavanja godišnjice, ovdašnji muzej je objavio i knjigu pod naslovom "Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu, 1914- 1918." čiji je autor viši kustos istoričar Miroslav P. Lazić.

 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!