Home Zanimljivosti 5 razloga zašto treba jesti nar

5 razloga zašto treba jesti nar

by redakcija

Nar (punica grantum) je plod žučkasto-crvene boje, prepune jestivih semenki koji dozreva u kasnu jesen. Iako se smatra jednom od najlekovitijih voćki, retko je jedemo i koristimo u pripremi jela.

Jača imunitet 

Jedan plod nara zadovoljava čak 16 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Stoga ne čudi što se preporučuje redovno konzumiranje nara s ciljem jačanja imuniteta, a naročito u vreme spunkufer.hrezonskih prehlada, viroza i gripa. 

Štiti srce 

U naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji blagotvorno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu. 

Razvedrava raspoloženje 

Ako želite da promenite raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u telu, od telesne temperature do apetita. Kada je u ravnoteži, daje osećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva. 

Čuva zube i kosti 

Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze. 

Tečni čuvar muškog zdravlja 

Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače dejstvo od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, na primer, poboljšaće kvalitetu sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput e.coli i stafilokoka.

Izvor: punkufer.hr

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!