Home ZanimljivostiAutomoto 100 samoupravljajućih vozila krstariće Geteborgom

100 samoupravljajućih vozila krstariće Geteborgom

by redakcija

Volvo namerava da pokrene do sada najmasovnije testiranje samoupravljajućih automobila na javnim putevima. U vožnji na odabranim saobraćajnicama u, i oko Geteborga učestvovaće 100 automobila sa sistemima autonomnog upravljanja.

 

Planirano je da u okviru programa Drive Me vozila krstare trasom dužine oko 50 km, koja će obuhvatiti delove autoputa, ali i urbane zone, kako bi se pokrila tipična putanja kojom se svakodnevno kreće prosečan vozač u Geteborgu.

Testiranje će se fokusirati na nekoliko ključnih oblasti koje uključuju društvenu i ekonomsku korist od autonomnih vozila, kao i na potrebe za usavršavanjem saobraćajne infrastrukture kako bi se ona prilagodila ovoj vrsti vozila.

Studija treba da ispita i koliko je trenutno poverenje vozača u samoupravljajuće automobile i kako vozači reaguju u određenim situacijama dok se nalaze u takvim vozilima.

Program će započeti 2014. godine, ali će se prva autonomna vozila automobili na ulicama Geteborga pojaviti 2017. 

Pogledajte demonstraciju vožnje samoupravljajućeg Volvo automobila: 

 

"Autonomna vozila su sastavni deo strategije kompanije Volvo Cars i u skladu su sa vizijom švedske vlade da se u budućnosti broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama smanji na nulu", objašnjava izvršni direktor kompanije, Hakan Samuelsson. 

"Testovi na javnim putevima predstavljaju važan korak napred ka ostvarenju tog cilja. Oni će nam omogućiti uvid u sve tehnološke izazove koji su pred nama i pružiti vredne informacije od vozača samoupravljajućih automobila u realnim uslovima", dodaje Samuelsson. 

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!