Home InfoDruštvo Pre nego što umrem, želim da…

Pre nego što umrem, želim da…

redakcija

Umetnički projekat u kom velike crne table postavljene na napuštenim zgradama pozivaju prolaznike da dovrše rečenicu "Pre nego što umrem želim da…", nastao u SAD, postao je fenomen koji se širi u svetu.

 

Odgovori na ovo pitanje, neki duboki, neki smešni, neki obični napisani su kredom na linijama povučenim posle početka ove rečenice. 

Pre nego što umrem želim da moj otac bude ponosan na mene. Pre nego što umrem želim da je još jednom zagrlim. Pre nego što umrem želim da budem srećan, pre nego što umrem želim da vidim Italiju". 

Projekat "Before I Die" (Pre nego što umrem) pokrenula je američka umetnica Kendi Čang 2011. kada je postavila prvu tablu na napuštenoj kući u Nju Orleansu. Od tada je napravljeno preko 400 takvih ploča u SAD i više od 60 u drugim zemljama, uključujući Kazahstan, Meksiko, Irak, Haiti, Južnu Koreju, Južnu Afriku. 

"Bila sam iznenadđena kako su brzo ljudi prihvatili ovo i pisali iskrene i nekad srceparajuće stvari na ovim zidovima", rekla je Ccang koja je dodala da je prvi zid napravila inspirisana gubitkom voljene osobe. 

"Ohrabrena sam da nisam jedina koja pokušava da nađe smisao u svom životu", rekla je umetnica.

"Pre nego što umrem… želim da jedem više svega, da vratim svoju ženu, da usporim na trenutak i možda čak stanem", piše u tim porukama. 

"To je poštena mešavina čežnje, nemira, radosti, bola, zahvalnosti, nesigurnosti i čudjenja koja se može naći u svakoj zajednici. To je kao kolektivna terapija na javnom mestu", rekla je Čang u odgovoru preko interneta na pitanja AP-a. 

Ona sama je između ostalog napisala da bi želela da "uživa na više mesta sa voljenim ljudima" i da "oživi neki grad duhova".

Vlasnik jedne zgrade Rik Destito napravio je zid "Pre nego što umrem" kada je video ideju na Fejsbuku. 

"To je tako jednostavna ideja ali me dodirnula jer ima toliko stvari koje želim da uradim pre nego što umrem", rekao je Destito. On kaže da je gledao ljude različite starosti i statusa kako zastaju da nešto napišu na zidu zgrade koju on preureduje. 

"Pre nego što umrem želeo bih da vidim lek za autizam… da pustim brkove, da se odviknem od droge", pisali su ljudi.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!