Home Zanimljivosti 10 stvari koje mačke ne vole

10 stvari koje mačke ne vole

by redakcija

Mačke su prilično osetljive životinje, pa čak i one koje su najmirnije i najumiljatije mogu iznenada da promene svoje ponašanje ako su izložene nečemu što je za njih posebno neprijatno i nervira ih. Pročitajte koje stvari posebno stresiraju mačke.

 

Promena rutine 

Mačke su stvorenja od navike. One vole da znaju kada će dobiti hranu, kada se vraćate sa posla i gde im je kutija sa peskom. Sve novonastale promene u kući ili rutini mogu ih izbaciti iz ravnoteže. 

Prljava kutija sa peskom 

Mačke su izuzetno čiste životinje i ne vole da koriste prljave toalete. Mnoge će pronaći alternativna mesta za vršenje nužde ukoliko im toalet nije čist. 

Gledanje direktno u oči 

Direktni kontakt očima sa mačkom se smatra potezom dominacije i mnoge mačke ga ne vole. Međutim, ukoliko želite da pridobijete mačku, pokušajte da gledate u nju i veoma sporo trepćete, ukoliko vam uzvrati pogled sa sporim treptanjem, znači da vas voli.

Ignorisanje 

Većina mačaka ne voli da bude ignorisano i zahtevaju pažnju. Mnogi vlasnici primetili su da čim sednu za kompjuter, čitaju novine, pričaju telefonom, mačka obično priđe i zahteva pažnju. One često sednu na već spomenuti kompjuter, novine, motaju se oko nogu, sve to s namerom da vas prekinu u tome što radite i da je pomazite. 

Buka 

Mačke imaju superiornije čulo sluha od našeg i ne vole glasne, iznenadne i visoke zvukove, kao i zvukove udaranja. Ukoliko za ljubimca čuvate mačku sigurno ste primetili koliko se ona uplaši, na primer, od petardi. 

Voda 

Nekoliko rasa, uključujući Tojgera, Bengalsku i Tursku Van mačku, navodno voli vodu, ali većina mačaka izbegava vodu i kupanje po svaku cenu. 

Hladna hrana 

Ukoliko je hrana topla, ona je macama i ukusnija. Neće se sve mačke buniti ako je hrana hladna, ali sigurno će je pojesti ako je podgrejana.

Odlazak kod veterinara 

Mnoge mačke ne vole da idu kod veterinara iako je on tu da im pomogne. Za razliku od ljudi, one to ne shvataju. Ovo je prilično stresno iskustvo za njih. Veoma je važno da se naviknu na odlazak kod veterinara od malih nogu. Mačka mora da prihvati svoju nosiljku, vožnju autom i kao i da je dodiruje nepoznata osoba. 

Odlazak u pansione za mačke 

Većina mačaka ne voli promenu kućnog okruženja. Drugačiji mirisi, zvukovi, ruitna, ljudi – posebno strsiraju mačku. One vremenom nevoljno prihvate pansion, ali budite sprmni na to da će biti vrlo ljuta kad je vratite kući. 

Davanje tableta 

Kada je maca bolesna davanje lekova može prerasti u pravi porblem. One kao da osete šta će da se dogodi, pričamo im smirenim glasom, prilazimo im i one zbrišu. 

Izvor: zivotinje.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!