Home Info ZORAN ĐUROVIĆ DOKTOR PATRISTIČKIH NAUKA

ZORAN ĐUROVIĆ DOKTOR PATRISTIČKIH NAUKA

redakcija

Specijalno za sdcafe.rs iz Rima
ZORAN ĐUROVIĆ DOKTOR PATRISTIČKIH NAUKA

Bivši paroh smederevski Zoran Đurović doktorirao je 22. juna 2010. na Patrističkom institutu Avgustinijanum u Rimu. Đurovićeva doktorska teza bila je o Protologiji i eshatologiji u De Genesi ad litteram svetog Avgustina.  Po mišljenju komisije Zoran Đurović nije odbacio pristup koji se preporučuje na ovom institutu, već su članovi komisije naglasili da je doktorant u istraživanju otišao korak dalje predloživši i jedan drugi metod koji omogućuje da se bolje i kompletnije sagleda sistem na kome počivaju pojedinačna rešenja kao i osnovne ideje vezane za protologiju i eshatologiju u razmatranoj tezi. Naime, kandidat je kontinuirano nastojao da objasni bazične ideje u sistemu dvojice Avgustina (naravno, fizički je reč o Svetom Avgustinu, ali činjenično i razvojno, Sveti Avgustin se izgrađivao, tako da se može govoriti o dvojici: Avgustinu iz ranog i Avgustinu iz poznog perioda). Na taj način Đurović je pokazao koliko su pojedinačna rešenja u skladu sa njima i obrnuto: analizirajući termine i koncepte kandidat je ukazao na osnovne ideje. Posebno je komisija istakla da je Đurović u svom radu koristio aporetički metod, kojim se i sam Avgustin služio.
 
Profesor Robert Dodaro rekao je da je uvođenje i primena novog metoda sasvim legitimna, i da će ozbiljno promisliti da se pristup na koji je uputio Zoran Đurović počne primenjivati u budućim istraživanjima na Institutu Avgustinijanum. On je, takođe, istakao da rad sveštenika Zorana Đurovića više liči na monografsku studiju nego na doktorsku tezu, ali je ujedno i naveo da je rad stoga izuzetno zanimljiv i da je to uistinu jedno novo čitanje Avgustina: kandidat je uspeo da izađe iz svima dobro poznatih i uobičajnih avgustinijanskih shema koje su postavili zapadni naučnici.
 
Profesor Nelo Ćiprijani je u kritici i iscrpnom izlaganju o temi pohvalio uspela poređenja između dva Avgustina i poređenje Avgustina sa istočnim Ocima, kao i metode Zorana Đurovića i kritičko pobijanje neopravdanih kritika nekih modernih pravoslavnih autora.
 
Potom je dekan, prof. Dodaro, pozvao prisutne na posluženje, dok je komisija ostala iza zatvorenih vrata. Posle petnaestak minuta profesor Dodaro je pozvao prisutne da se okupe i u ime komisije objavio: Proglašavamo Zorana Đurovića doktorom teologije i patrističkih nauka sa Magna cum laude!

M.S.Pešić

Izvor: Milosav Slavko Pešić

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!