Home InfoHronika Žetva pšenice privodi se kraju

Žetva pšenice privodi se kraju

redakcija

“Pšenica je u smederevskom kraju zasejana na nešto manje od 5 hiljada hektara, a na području Podunavskog okruga na 12 do 13 hiljada hektara”, rekao je Tanjugu stručni saradnik u Savetodavnoj poljoprivrednoj službi u Kolarima Miroljub Vitić.

“Ovogodišnja žetva može se smatrati da je na nivou prosečnih godina jer se ostvaruje prinos u proseku 3,5 do 4 tone po hektaru, mada su prinosi i preko 6 tona po hektaru kod velikih proizvođača koji su primenili adekvatnu agrotehniku”, navodi Vitić.

Visoka temperatura i vremenski period bez padavina pogoduju poljoprivrednicima da se žetva odvija bez zastoja i da je vlaga pšenice izuzetno niska i iznosi 10 -13 procenata. Nečistoće i loma zrna pšenice gotovo da nema.

Ove godine na području grada Smedereva otkupom pšenice bave se Preduzeće „Agroinžinjering“ Lugavčina, Ž „Mihajlovac“ Mihajlovac, Ž „Sloga“ Lugavčina i druga manja preduzeća.

Do sada je otkupljeno i uskladišteno oko 5.500 tona pšenice.

Otkupna cena je 18 -18,4 dinara /kg bez PDV-a. Mnogi proizvođači se odlučuju da predaju pšenicu na čuvanje, a naplatu će izvršiti do kraja godine kada bude najpovoljnija cena pšenice.

Republička direkcija za robne rezerve kupuje merkantilnu pšenicu roda 2011. godine uskladištenu u silosima ovlašćenih skladištara direkcije, po otkupnoj ceni od 20 dinara/kg sa PDV-om i sa rokom plaćanja do 15 dana, od dana dostavljanja kompletne dokumentacije, saznaje Tanjug u Gradskoj upravi u Smederevu.

Na području grada Smedereva nema ovlašćenih skladištara. Na teritoriji Podunavskog okruga ovlašćeni skladištar je „Napredak“ iz Velike Plane, dok su na teritoriji Braničevskog okruga ovlašćeni skladištari „Filip“ i „Žitostig“ u Požarevcu i „Žabari“ u istoimenom mestu.

Izvor: Economy

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!