Home Info Železara dugove državi namiruje ustupanjem zemljišta gradu

Železara dugove državi namiruje ustupanjem zemljišta gradu

redakcija

Železara Smederevo donela je odluku da svojih 37 hektara u gradskoj industrijskoj zoni prenese u svojinu gradu Smederevu.

Grad Smederevo i Skupština Železare Smederevo obratili su se Vladi Srbije sa zahtevom za ustupanje 37,7 hektara, a Vlada je prethodnog vikenda dala zeleno svetlo ovoj transakciji. Reč je o 14 parcela koje će moći da se ponude investitorima. 

Očekuje se potpisivanje sporazuma između Vlade, Železare Smederevo i Grada, i to pre nego što država dobije strateškog partnera za fabriku.
Prema ranijim izjavama, ustupanjem gradu zemljišta koje godinama ničemu ne služi, fabrika namiruje dugove prema državi. S obzirom na to da je fabrika sada u vlasništvu države, praktično država sama sebi duguje milionske iznose, a sve na teret poreskih obveznika. Koliko ti dugovi trenutno iznose je nepoznanica. 

Nakon odlaska „Ju es stila“ gubici i dugovi fabrike su se procenjivali na 400 miliona evra. Od 2009. godine finansijski procenitelji fabriku vide u zoni bankrotstva. 
Državu godišnje održavanje fabrike u životu košta oko 100 miliona evra najmanje, a garant za sve kredite kojima se finansira proizvodnja je Srbija.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!