Home InfoHronika Završeno suđenje gradonačelnici, presuda 2.juna!

Završeno suđenje gradonačelnici, presuda 2.juna!

by redakcija

Posle skoro osam sati izlaganja, gradonačelnica Jasna Avramović, završila je iznošenje svoje završne reči, u postupku koji se pred Višim sudom u Smederevu protiv nje vodi zbog primanja mita. Time je završen glavni pretres, a objavljivanje presude predsednik Sudskog veća Dragoslav Milanović zakazao je za ponedeljak, 2. jun u 9 sati. Tada bi trebalo da bude i okončan sedmogodišnji proces u kojem je Avramovićeva optužena da je kao načelnik infektivnog odeljenja zdravstvenog centra „Sveti Luka“ od pojedinih pacijenata uzimala novac za sačinjavanje lažne dokumentacije kojom su ostvarivali pravo na invalidsku penziju.

Tokom iznošenja završnih reči gradonačelnica je podvukla da je sudski proces koji se protiv nje vodi politički montiran, kako bi bila smenjena sa funkcije predsednice opštine koju je u vreme pokretanja istrage obavljala. Naglasila je da su ona i njena porodica u tom periodu trpeli strašne pritiske, kao i da je protiv nje vođena medijska hajka. Optužnicu je okarakterisala neosnovanom, tvrdeći da je kao lekar postupala u okviru svojih ovlašćenja i da nikada ni od koga nije tražila niti uzela novac i od suda zatražila, da postupajući u skladu sa činjenicama, dokazima i zakonom donese svoju odluku.

-Očekujem da će posle osam godina i svih iznetih dokaza ovaj sud primenjivati zakone iz oblasti zdravstva i doneti jedinu moguću, oslobađajuću presudu – rekla je Avramovićeva, istakavši da bi svaka druga presuda bila politička.

Tužilaštvo je ranije zatražilo da optužena Jasna Avramović bude osuđena za produženo delo primanja mita i da joj se oduzme deo protivzakonito stečene imovine.

-Smatram da je dokazano da je optužena Jasna Avramović učinila produženo delo primanja mita i da je bila svesna zabranjenosti svoga dela i njegovo izvršenje htela. Obzirom na sve navedeno predlažem da je sud oglasi krivom i kazni u okviru zakonom predviđenog raspona, a to je minimum na kaznu zatvora od dve godine, kao i da joj se izrekne mera bezbednosti oduzimanja imovinske koristi u visini koju sud utvrdi – zaključio je Kuzmanović na kraju završne reči.

Svoj zahtev tužilaštvo bazira na tvrdnjama dva svedoka, koji su u svojim doslednim i kategoričkim izjavama objasnili da su od sedam lica, potencijalnih kandidata za dodelu lažnih invalidskih penzija, uzimali po 3.200 ili 3.300 nemačkih maraka i potom novac predavali Avramovićevoj. Manji deo, 200 ili 300 maraka, zadržavali bi za sebe kao nadokandu za posredničku ulogu.

-Smatram da je dokazano da je optužena Jasna Avramović u kritičnom periodu kao službeno lice primila novac od navedenih lica kako bi sačinila nesitinitu dokumenatciju da boluju od bolesti od kojih inače ne boluju i na taj način je pomogla da ostvare pravo na invalidsku penziju – navedeno je u završnoj reči tužilaštva.
Tužilaštvo smatra da je „odbrana Avramovićeve neistinita, neosnovana i suprotna izvedenim dokazima i utvrđenom činjeničnom stanju, usmerena na izbegavanje krivične odgovornosti“. 
 
Jasna Avramović je uhapšena u oktobru 2005. godine, a u pritvoru je provela 29 dana. Suđenje je počelo u martu 2007. godine, godinu dana nakon podizanja optužnice. Od tada, postupak je dva puta vraćan na početak, jednom zbog reforme pravosuđa, a potom i zbog izmene sastava sudskog veća. Za sve to vreme Avramovićevoj su tolerisani brojni izostanci i odlaganja zbog nepojavljivanja pred sudom, a kao poslednji javni pritisak zabeležen je njen prošlogodišnji zahtev da se iz procesa izuzeme sudije Dragoslav Milanović, zbog sumnje u njegovu pristrasnost, ali je on odbijen.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja gradonačelnice za zloupotrebu službenog položaja zbog zastarelosti, pa tako neće biti cenjene ni njene veze sa Bogdanom Dašićem zvanim “Mile Robi” za koga je u četiri navrata sačinila lažnu dokumenatciju na osnovu koje je odlagao služenje zatvorske kazne.
 
J.V.

Izvor: Smederevske novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!