Home InfoPolitika Zašto Grad Smederevo krije tendere od građana?

Zašto Grad Smederevo krije tendere od građana?

Redakcija

Grad Smederevo već više od godinu dana na svom zvaničnom sajtu  ne objavljuje tendere koje sprovodi. Ova praksa uvedena je u julu prošle godine.

Poslednja javna nabavka velike vrednosti, na primer, za isporuku električne energije za grad Smederevo, objavljena je 15.jula 2020. godine odnosno pre 16 meseci.

Oglase za javne nabavke Grad objavljuje na portalu nabavke.com. Međutim, detalji ovih nabavki, sva dokumenta vezana za njih- oglasi, ugovori, aneksi ugovora- u kojima se nalaze i najbitniji elementi kao što su cena, izvođač, rokovi-  ostaju većini građana nepoznati. Detalje javnih nabavki, naime, mogu da vide samo registrovani korisnici portala, uglavnom firme koje mogu biti zainteresovane za ponuđene nabavke dobra, usluga ili radova.

Smederevci ovako ne znaju za koliko para je koji posao ugovoren, da li su ugovori menjani aneksima i zbog čega…

Jedina mogućnost da Smederevci znaju kako se troši njihov novac jeste da se obrate Gradu zvanično, zahtevom za slobodan pristup informacija od javnog značaja. Ovo podrazumeva ne baš jednostavnu proceduru koja traje makar dve sedmice.

Nije poznato ko je i zašto uveo ovakvu praksu. Nemoguće da gradski aparat nema dovoljno činovnika?! Ima ih makar duplo više od evropskih standarda. Šta je onda motiv?

Toliko o transparetnosti organa javne uprave u koju se vlast, uglavnom deklarativno, zaklinje.

Još ako svemu dodamo višegodišnju praksu kojom se javnost uskraćuje i za mnoge druge informacije o radu organa lokalne uprave, sve liči na lov u mutnom. A u mutnom se može svašta sakriti.

Zato – što dalje od očiju javnosti, to bolje.
Nek nas demantuju, ako ovo čitaju (a znamo da čitaju)  i počnu ponovo da objavljuju tendere!

 

SDCafe.rs

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Žika 03.11.2021 - 13:48

A ko da čita tendere? Polupismena rulja koja je ovu vlast i izabrala?!

Reply
Smederevac 100% 30.11.2021 - 09:22

Pa kako onda Dule Popovac i njegovi saradnici da „zarađuju“ za život, kafane, stanove i nove automobile!? Ovako je mnogo bolje 🙂 Živela Srbija!!!

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!