Home Info Zaboravljen jedan od najbitnijih dana u istoriji Smedereva

Zaboravljen jedan od najbitnijih dana u istoriji Smedereva

by redakcija

Iako prenos moštiju Svetog Luke, koje je vladar Đurađ Branković od turskog sultana Murata Drugog otkupio za 30.000 zlatnih dukata – 12. januara 1453, iz Rogosa u Epiru – predstavlja najznačajniji duhovni događaj u dugoj istoriji Smedereva, u gradu baš ništa ne podseća na taj vanvremenski čin, a važan datum obeležava jedino ovdašnji konjički klub.

Istina, u slavu prenosa moštiju Svetog Luke je, kao zadužbina Brankovića, bio sazidan velelepni mitropolitski hram koji su Turci srušili odmah po osvajanju Smedereva, pa se ni danas ne zna gde se on nalazio u tadašnjoj tvrđavi. Veruje se da je u ovom hramu sahranjen i despot Branković, jer dokaza o mestu gde počiva do danas – nema.

Prenos moštiju je 1934. oslikan u živopisu hrama posvećenog Svetom Georgiju, ali grad ni na koji način ne obeležava ovaj značajan istorijski događaj koji, ipak, nije sasvim zaboravljen.

– U spomen na dan kada je despot Đurađ Branković, zajedno sa svitom od 6.000 ljudi, relikvije dočekao na kolenima, u Tvrđavi organizujemo skijering, zapravo sportsku disciplinu u kojoj skijaše vuku konji sa konjanicima. Tu tradiciju smo ustanovili još pre decenije i po, a održavamo je kad god ima dovoljno snega – kaže predsednik Konjičkog kluba Smederevo Milorad Popović.

ENIGMA U ITALIJI

– POSLE velelepnog dočeka u Smederevu, mošti su unete u novosazidanu Blagoveštenjsku crkvu i tu čuvane sve do pada grada 20. juna 1459. – objašnjava viši kustos i istoričar umetnosti Muzeja u Smederevu mr Snežana Cvetković. – Relikvije su najpre odnete u Jajce gde je bila prestonica Stefana Tomaševića, a 1463. su prenete u Veneciju: najpre u crkvu posvećenu Svetom Nikoli, a zatim u hram koji slavi Svetog Bernardina. Danas su u bogomolji čiji je zaštitnik Sveti Job, ali u Padovi tvrde da su mošti Svetog Luke zapravo kod njih…

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!