Home InfoDruštvo Crveni bedževi

Crveni bedževi

redakcija
Zagađenost vazduha u Smederevu ne jenjava, retki su dani kada su vrednosti suspendovanih čestica u granicama propisanih vrednosti. Nakon što su se meštani tri najugroženija sela oko železare, Radinca, Vranova i Ralje, javno pobunili, usledile su najave kineske kompanije da će napraviti pomake u zaštiti životne sredine svojih komšija i svih Smederevaca. 
Dok se na to čeka, Smederevom su počeli da kruže crveni bedževi. Najpre je maštu građana zagolicala njihova pojava na društvenim mrežama,a od pre nekoliko dana sve ih češće možemo videti na reverima Smederevaca.
 

O čemu se radi?

Ovdašnje Udruženje građana za podršku održivom razvoju „Pro.Tok21“ pokrenulo je inicijativu „ #Crveni Bedževi“ kojom poziva građane da nošenjem ovog simbola istaknu svoje pravo da udišu čist vazduh. Kako je Smederevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, i gotovo svakodnevnno se nalazi u crvenoj, alarmantnoj zoni po stepenu zagađenosti vazduha, crveni bedž upravo simboliše alarm. Cilj kampanje je da se Smederevci animiraju i ujedine u borbi za zdraviji život.
Inicijatori smatraju da je železara pokazala odgovornost iznoseći u javnost plan popravke i ugradnje mernih stanica, izolovanja pogona aglomeracije, kao i plan ugradnje filtera. Ali, takođe misle da Smederevci moraju da osiguraju sprovođenje ovih obećanja. Poručuju da kampanja nije usmerena protiv bilo kog vidljivog i nevidljivog neprijatelja,već ka iznalaženju najboljeg rešenja.
– Kampanja prvenstveno teži da na suptilan i građanski način, ne formirajući platformu suprotstavljenih strana, već platformu javne diskusije i panela, iznedri nova rešenja oko zajedničkog cilja svakog Smederevca i Smederevke – da živimo zdravo i kvalitetno. Brojnost pristalica ovakvog pristupa problemu, povećaće šanse da se ova komplikovana situacija oko zagađenosti vazduha reši, poručuju iz Udruženja „Pro.Tok21“.
S druge strane, diskusija o zagađenju vazduha iz kotlarnica koje još rade na mazut i štetnih emisija iz saobraćaja, tek treba da se razvije i pomogne u pronalaženju rešenja. Zato crveni bedž služi i kao poziv za pojačano pošumljavanje područja grada i okoline, kao zapostavljeni vid poboljšanja kvaliteta vazduha.
Nova kampanja prevashodno se ostvaruje na društvenim mrežama. Informacije o standradima i propisima, o dosadašnjim pozitivnim koracima, kao i o mogućim rešenjima po modelu drugih gradova i država,mogu se pronaći na stranicama „#CrveniBedževi“. 
Kreatori kampanje ističu da inicijativu sprovode isključvo iz ekoloških i humanističkih poriva, te da za politiku nema mesta.
Olivera Milošević
 

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!