Home InfoDruštvo Za mlade koji traže posao ili tek biraju zanimanje – “Džob info centar”

Za mlade koji traže posao ili tek biraju zanimanje – “Džob info centar”

by redakcija1

Savremeno doba donelo je i razne promene na tržištu rada, naše shvatanje poslova i odnosa prema zaposlenju. Svedoci smo i toga da je za neke sektore veoma teško naći radnika, dok ih u drugima ima previše.

Uz to, mnogo mladih ni nije na evidenciji tržišta rada. Poslodavci traže mlađe, ali iskusne radnike i sve pomenuto je veoma teško u realnosti ukopiti.

U nameri da se prevaziđu ili ublaže takve prepreke, osmišljen je program „Znanjem do posla“ koji sprovode naša i Vlada Švajcarske, uz pomoć partnera u devet gradova. Među njima je Smederevo i organizacija ProTok kao lokalni posrednik.

Program je raznolik, ali se grana u dva glavna pravca. Prvi nudi mogućnost da steknete nove veštine kako biste se zaposlili tamo gde postoji potreba za radnom snagom.

Ovaj program je sjajan jer nudi određenu vrstu subvencije zaposlenima, a mladi dobijaju obuke na radnom mestu, programe radne prakse, prekvalifikaciju.

Uz pomoć gotovih programa obuke koje imamo, na licu mesta, u firmi, sa mentorima, odnosno onima koji tamo već rade, mogu da postanu to što žele.

Dobiće sertifikate o završenoj obuci koja je neformalna, ali ih određene firme priznaju jer znaju koliko je ozbiljan program.

Za godinu dana, a nakon savladanih početnih izazova, kroz obuke je prošlo 20 polaznika, od obuka za bravara zavarivača, preko onih za operatera šivenja ili administrativno finansijskog radnika, dizajnera nameštaja…

Za sada je četvoro sigurno dobilo posao, videćemo šta će biti na dalje. Firme još uvek prave planove poslovanja za ovu godinu.

Ostvarili smo saradnju sa 11 firmi. Nisu sve na kraju učestvovale jer su u međuvremenu pronašle radnike, ali su zainteresovane za buduću saradnju.

Važno je da postoji interesovanje kod mladih, a imali smo i dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – kaže Brankica Marjanović iz organizacije ProTok21.

Inače, za vreme trajanja obuke, čija dužina zavisi od samog zanimanja, polaznici imaju primanja pri čemu u malim preduzećima projekat finansira 70% njihove plate, a u srednjim 50%.

Drugi deo ove priče, važan je pre svega za one koji tek treba da se opredele za neko zanimanje. Ili da saznaju koliko su zapravo stručni u oblastima za koje imaju formalno obrazovanje. Reč je o karijernom savetovanju i vođenju kroz koje je do sada već prošlo oko 500 osoba.

U razgovoru sa đacima završnih razreda osnovnih i srednjih škola promovišemo karijerno informisanje i savetovanje. Pomažemo im da izaberu ono što će kasnije dobro raditi.

Često ne mogu da procene svoje sposobnosti i znanja, da se opredele za posao za koji ima ponuda na tržištu rada. Važno je da, za to što nas zanima i čemu smo skloni, postoji i realna potreba.

Njima nudimo radionice, simulaciju razgovora sa poslodavcima, učimo ih kako da napišu efikasan CV. Srednjoškolcima je to bitno ne samo za pronalaženje posla nego i za prijavljivanje za stipendije.

Imamo i takozvani “realni susret”. Ako su, na primer, zainteresovani da se bave medicinom, mi dovedemo lekara koga mogu da pitaju sve što ih zanima o tom pozivu – objašnjava Sanja Dimić, karijerna savetnica/programska koordinatorka.

Kao vrhunac karijernog savetovanja tu su testovi različitih nivoa i koncepcija. Osmislili su ih naši i švajcarski stručnjaci. Tako zainteresovani mogu da saznaju koja su njihova osnovna znanja i kompetencije. Zatim, da uporede koliko se njihovo znanje uklapa u standarde zanimanja koje već imaju – da li treba dodatno nešto da nauče i slično.

Posebno su interesantni testovi uz pomoć kojih se može saznati šta je to što osobu interesuje, a koliko ona to zapravo ume da radi. Na kraju se dobije preporuka tri zanimanja koja nam najviše odgovaraju. Naravno, sve je to samo preporuka u kom bi smeru trebalo razmišljati.

Ujedno, tu je i test koji procenjuje psihološke karakteristike u smislu uklapanja u kolektiv. To kod nas još uvek nije u punoj meri zaživelo ali je u inostranstvu veoma važno.

Sve to, dostupno je već neko vreme, a od ove nedelje i u formalno otvorenom Džob info centru (Aktivistički centar Grad pored Silosa na Dunavu).

Centar je dakle, u najširem smislu namenjen onima koji posao traže ili nude. Dakle, bez obzira na to da li tek birate profesiju ili želite da je promenite ili ste s druge strane u potrazi za radnicima, ovo je mesto korisnih informacija. Radno vreme Džob info centra je svakog radnog dana od 7 i 30 do 15 i 30.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!