Home Info Rekonstrukcija kule 11 Smederevske tvrđave

Rekonstrukcija kule 11 Smederevske tvrđave

by redakcija

Ovih dana otpočela je sanacija i rad na stabilizaciji kule 11 Smederevske tvrđave na Varoškom bedemu.

Popularna Kriva kula inače kula broj 11, već 75 godina prkosi gravitaciji. Davne 1943.godine u toku bombardovanja pogođena je u donjem delu i tada se pomerila iz ose. Visoka je 25 metara i teška nekoliko tona.

Prvenstvena ideja bila je da se kula ispravi što predstavlja drastično ozbiljniji i opasniji poduhavat. Odlučeno je da se kula stabilizuje i da se u temenje "upumpa"specijalni beton koji će učvrstiti kulu i osigurati njeno dalje postojanje.

Interesantna je činjenica da je naša "kriva kula" "krivlja" i nagnutija sa svoji pet stepeni od Krivog tornja u Pizi koji predstavlja svetsku atrakciju i ima nešto manje od 4 stepena. 

Projekat rekonstrukcije povereno je Privrednom društvu za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata „KOTO“ d.o.o. iz Beograda kao nosiocu posla i Preduzeću „Novkol“ a.d. iz Beograda, kao članu grupe.

Rok za završetak radova prema ugovoru je 80 kalendarskih dana, što će zavisiti od vremenskih uslova koji mogu uticati na realizaciju ove specifične vrste radova, uzimajući u obzir da je zbog poštovanja procedure u postupku javne nabavke došlo do odlaganje početka radova za kraj građevinske sezone.

Ugovorena vrednost radova iznosi 15.840.600,00 dinara bez PDV-a, odnosno 19.008.720,00 dinara sa PDV-om, a finansijska sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!