Home Info Usamljeni predsednik Nikolić

Usamljeni predsednik Nikolić

by redakcija

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio je "usamljen" na jučerašnjem svečanom stupanju na dužnost, pišu danas mediji na nemačkom jeziku i ocenjuju da novi šef srpske države "izaziva strahove" i "ruinira ugled Srbije".

Dnevnik "Noje cirher cajtung"  ocenjuje da juče "uprkos ceremoniji nikako nije stvorena svečana atmosfera", jer je "prevelika senka koju je na okolinu proteklih sedmica svojim nepromišljenim izjavama bacio glavni protagonista".

"U sećanju će zato verovatno ostati manje svečani okvir inauguracije, a mnogo više činjenica da mnogi inostrani gosti nisu došli na ceremoniju iz protesta zbog poimanja istorije koje zastupa najviši predstavnik srpske države", navodi Noje cirher cajtung.

Dnevnik Velt (Die Welt) je već uoči svečanog stupanja Nikolića na dužnost ocenio da "novi predsednik ruinira ugled Srbije" i da mu "teško pada da se distancira".

"Nekadašnji suosnivač nacionalističke Srpske radikalne stranke očito jedva uspeva da prikrije svoje ideološko oruđe, uprkos samoproklamovanoj kompletnoj obnovi i pretvaranju u evro-entuzijastu. Bivšem dobrovoljcu u hrvatskom ratu distanciranje od sopstvene nacionalističke prošlosti još uvek teško pada", smatra Velt.

List Rajniše post  danas podseća da su se proteklih godina odnosi Srbije sa susedima "vidno popravili", ali da "sa novim predsednikom Tomislavom Nikolićem preti izbijanje novih napetosti i oživljavanje nerešenih sukoba na Balkanu".

"Jučerašnje svečano stupanje Nikolića na funkciju budi sećanja na neveselu eru ratnog predsednika Slobodana Miloševića: Srbi su ostali sami, samo su predsednik Crne Gore i bosanske Republike Srpske došli u Beograd. Predsednici značajnih susednih država Hrvatske, Slovenije, Makedonije kao i muslimanski predstavnik Bosne i Hercegovine iz protesta nisu prihvatili poziv", navodi ovaj dnevnik.

Austrijski Virtšaftsblat  u tekstu pod naslovom "Novi srpski predsednik već oseća gnev Brisela" piše da "uprkos napuštanje Srpske radikalne stranke za ratne zločine optuženog Vojislava Šešelja, Nikolić slovi kao prikriveni protivnik Evropske unije (EU)".

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!