Home InfoEkologija Učestvujte u postupku procene uticaja na životnu sredinu

Učestvujte u postupku procene uticaja na životnu sredinu

by redakcija

Čovek svojim aktivnostima utiče na okolinu, što može imati i neželjene posledice – zagađenje i iscrpljivanje prirodnih resursa. Opasnosti od negativnog uticaja naročito postoje kod industrijskih i infrastrukturnih objekata. Zbog toga je razvijena i zakonom utvrđena posebna procedura procene uticaja na životnu sredinu, koja se sprovodi pre nego što projekat dobije dozvolu za gradnju. Time se mogu umanjiti ili izbeći negativni uticaji, a iskoristiti pozitivni ekonomski efekti projekta. 

Gde su tu građani? Izgradnja i upotreba različitih objekata, na primer radio-baznih stanica, benzinskih pumpi ili postrojenja za preradu otpada, imaju ekonomskog značaja, ali mogu uticati na okolinu. Zato je važno da građani aktivno učestvuju, daju svoje mišljenje i traže informacije o predloženim projektima, koji se pripremaju u njihovoj zajednici. Domaćim i međunarodnim propisima garantuje se pravo javnosti da učestvuje u postupku procene uticaja – informisanjem, javnim uvidom i učešćem na javnim raspravama. Čak iako nisu stručni u određenoj oblasti, značajno je da građani učestvuju, jer poznaju lokalne prilike i imaju iskustvo o određenom prostoru. Takođe, učešće građana u postupku odlučivanja utiče da se nadležni organi i investitori odgovornije ponašaju. 

U Smederevu je u toku procena uticaja za radio-baznu stanicu mobilne telefonije koju planira kompanija „VIP Mobile“ u ulici Petra Maksimovića 17. Javni uvid u dokumentaciju traje do 11. novembra u periodu od 10 do 12 časova u gradskoj upravi, a u sredu 12. novembra zakazana je javna rasprava i javna prezentacija, sa početkom u 12 časova. Učešćem građana garantuje se da će investitor i nadležni organ razmotriti sva značajna pitanja, kako bi se smanjili ili izbegli potencijalni negativni uticaji, a iskoristili pozitivni efekti. 

Odgovornost za kvalitet odluka imaju i građani. Što je njihovo interesovanje i učešće veće, što su više njihovi komentari i pitanja koncentrisani na temu, kritički, ali i konstruktivni, to je veća mogučnost da takvo učešće bude ozbiljno shvaćeno, a izražena mišljenja uzeta u obzir prilikom davanja konačne odluke o predloženom projektu.

Centar za evropske politike (Beograd)
Ekološki centar „Stanište“ (Vršac)
Udruženje „Hrast“ (Smederevo)

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!