Home InfoHronika Trilaterala u Smederevu

Trilaterala u Smederevu

by redakcija

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, u Smederevu, usvojili zajedničku izjavu kojom promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i potvrđuju dobre odnose.
U vili "Zlatni breg" nadomak Smedereva sastali su se predsednik Srbije Boris Tadić i predsednici Vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Predsednik Tadić i premijeri Kosor i Pahor usvojili su zajedničku izjavu kojom, potvrđujući dobre odnose tri dražve i naroda, žele da promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.

"Naše zemlje imaju zajednički cilj da se promoviše bliža saradnja između privrednih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku saradnju sa inostranstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država", stoji u zajedničkoj izjavi, koja, kako je naglašeno, obezbeđuje politički okvir saradnje.

Tri zemlje planiraju da rade zajedno na pronalaženju mogućnosti za saradnju na trećim tržištima, pre svega, u oblasti građevinske, odbrambene, automobilske, drvne i prehrambene industrije, kao i u oblastima transporta i komunikacija.

"Naše zemlje planiraju da zajedno rade na identifikovanju mogućnosti za saradnju na određenim trećim tržištima, kao i privrednog sektora i konkretnih projekata od obostranog interesa", stoji u zajedničkoj izjavi.

Drugi sastanak trilaterale

Današnji susret je drugi trojni sastanak Tadića, Kosorove i Pahora, pošto su se na prvom, pre godinu dana u Ptuju, dogovorili da je to najdelotvorniji način rešavanja pitanja važnih za tri zemlje. Očekuje se da u centru pažnje bude ekonomska saradnja.

Slovenački premijer je najavio trojni sastanak kao razgovor van institucionalnih okvira.

Kako je Slovenija već u Evropskoj uniji, Hrvatska na samom pragu, a Srbija ove godine očekuje da postane kandidat za člana, tri zemlje razmenjuju iskustva na evropskom putu.

U Briselu, inače, slovenačku vladu i smatraju za most ka Balkanu.

Sve tri strane su za jačanje ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima, tako da se očekuje da u Smederevu analiziraju šta je učinjeno od prvog trojnog sastanka u Ptuju, pre godinu dana.

Tri zemlje su, na primer, u međuvremenu osnovale zajedničko železničko preduzeće kako bi pojednostavile granične procedure i ubrzale promet vozova, a srpski i hrvatski građevinari, takođe, su zaključili da bi udruženi lakše dolazili do poslova.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umićević rekao je da se nada da će sve proći u najboljem redu, jer Smederevo ima šta da pokaže.

"Smederevo ima iskustva, kao što se moglo videti prošle nedelje kada su u Smederevu bili ambasadori Evropske unije na čelu sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanom Dežerom", rekao je Umićević.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!