Home InfoHronika Radnici “Želvoza” zahtevaju raskid kupoprodajnog ugovora

Radnici “Želvoza” zahtevaju raskid kupoprodajnog ugovora

redakcija

Pet sindikata u smederevskom "Želvozu" obavestilo je državne organe Srbije da kupac tog preduzeća nije ispunio ugovorne obaveze zbog čega zahtevaju raskid kupoprodajnog ugovora.

– Kupac "Želvoza", rumunski konzorcijum "Remar-Grampet" nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora ni posle konačnog roka od 31. marta – saopštili su u četvrtak sindikati u otvorenom pismu premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru ekonomije Nebojši Ćiriću i direktoru Agencije za privatizaciju Vladislavu Cvetkoviću.

Pismo su potpisali predsednici Samostalnog sindikata, ASNS-a, Sindikalno radničkog pokreta, sindikata Nezavisnost i Železničar.

Predstavnici nezadovoljnih radnika su od Agencije za privatizaciju zahtevali "da ne bude saučesnik još jednoj neuspeloj privatizaciji već da radi svoj posao u skladu sa zakonom".

– Krivicom kupca fabrika je u stanju neproglašenog stečaja, a radnici bez isplaćenih zarada. Zahtevamo od Vlade Srbije da u najhitnijem roku spase fabriku sa 1.450 radnika, najvećeg remontera u Srbiji, utvrdi preuzeto stanje i preduzme sve potrebne aktivnost radi daljeg poslovanja fabrike – dodaje se u pismu sindikata.

Sindikati zahtevaju odgovor najkasnije do 5. aprila i poručuju da će u protivnom biti prinuđeni da posegnu za svim pravnim sredstvima kao i da nezadovoljstvo iskažu protestima u Beogradu.

Većinski vlasnik je štrajkačima u četvrtak ponudio Sporazum i dinamiku isplate zaostalih zarada, novembarske do 8. aprila, decembarske posle 15 radnih dana i polovinu januarske takođe posle 15 radnih dana. Dugovanja po Socijalnom programu i ostala dugovanja, kupac je ponudio do kraja godine, počevši od juna, po 15 odsto duga uz svaku isplatu zarada.

Štrajkači nisu prihvatili ovu ponudu, naročito nezadovoljni tačkom Sporazuma u kojoj se precizira da ponuda "važi za zaposlene koji danas počnu sa poslom, kao i za one koji nisu prekidali redovne radne aktivnosti".

Reprezentativni sindikati u "Želvozu" pozvani su u ponedeljak kod državnog sekretara u Ministarstvu finansija Dušana Nikezića, kako bi razmotrili mogućnosti povezivanja radnog staža, što je jedan od štrajkačkih zahteva.

Izvor: Glas javnosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!