Home Info Tri medalje na Juniuorskom prvenstv Srbije

Tri medalje na Juniuorskom prvenstv Srbije

by redakcija
Ovogodišnje Prvenstvo Srbije vazdušnim oružjem u A programu u juniorskim i seniorskim kategorijama po prvi put se održava kao dva zasebna takmičenja. Juniori su svoje državno prvenstvo završili prošlog vikenda na smederevskom strelištu u Sportskoj hali, a Streljačka družina „Smederevo“ je došla do tri bronzana odličja.
 
Najpre su u subotu održana takmičenja u miks timovima u disciplinama vazdušna puška i vazdušni pištolj. Miks tim Natalija Tasić i Veljko Ilić, pobednici prošlogodišnjeg Valter kupa u miksu i srebrni sa prvog državnog takmičenja za juniore u miksu, dokazao je svoj kvalitet osvajanjem bronzane medalje sa finalnim rezultatom od 426,1 krug. Ovogodišnji državni prvak u miksu je tim Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca: Milica Ristić i Marko Ivanović sa 494,6 krugova, a vicešampioni SK „Mladost“ iz Inđije, u čijem timu su sestra i brat Gaćeša, Anastasija i Dimitrije, koji su imali 486,5 krugova. Nastupilo je 12 miks timova.
U disciplini vazdušnim pištoljem svoje prve medalje osvojili su Katarina Milovanović i Dušan Bojić, sa 372,4 kruga. Državni prvaci su Katarina Maricki i Uroš Ivanovski iz Streljačke družine „Novi Sad 1790“ sa 459,7 krugova, dok je titula vicešampiona otišla lazarevački strelcima „Kolubare“ Milici Obradović i Stefanu Todoroviću sa 456,3 kruga. Nastupilo je 12 miks timova.
Do medalje u pojedinačnoj konkurenciji došao je samo Veljko Ilić. Bio je treći sa 224,2 kruga. Zlatnu medalju i titulu državnog prvaka osvojio je Đorđe Savić iz SK „Oko sokolovo“ iz Kosjerića sa 248,8 krugova, a titulu vicešampiona Aleksa Mitrović iz SK „Novi Beograd Ušće“ sa 245,6 krugova. Nastupilo je ukupno 36 juniora. 
Blizu finala bio je i Dušan Bojić, ali je na žalost takmičenje završio kao prvi ispod crte na devetom mestu, sa 536 krugova.
Seniorsko državno prvenstvo je za dve nedelje, a naredni vikend, 23. i 24. februar, na smederevskom strelištu posvećen je stručnoj edukaciji streljačkih sudija i trenera. Na dvodnevnom stručnom seminaru o sportskom streljaštvu, predavač Robert Ferenčak iz Slovenije, pokušaće da prenese svoje znanje licenciranog instruktora ISSF-a i podeliti svoje bogato iskustvo internacionalnog sudije sa polaznicima seminara, odgovarajući na temu „Kako na najbolji način primeniti teorijsko znanje i praktične veštine u funkciji streljačkog sporta i sportista“. 
Programom rada prvog dana seminara predviđena su predavanja o pravilima ponašanja sportista i sudija, dress code-u, bezbednosti i drugim opštim pravilima, a značajan deo dana biće posvećen pravilima za discipline u kojima se takmiče invalidi. Drugog dana biće obrađena poglavlja ISSF-a pravilnika za discipline puška i pištolj. Kontrola opreme, finala u disciplinama na 10, 50 i 25 m pištolj, kao i nova olimpijska disciplina miks tim biće posebno obrađene teme. Predavanja koja su većim delom zasnovana na prezentacijama koje su deo kursa za B licencu ISSF-a za pušku i pištolj, predavač će obogatiti brojnim primerima iz prakse, koristeći arhivske snimke sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja, ali i bogato lično iskustvo.
 

 
Na kraju seminara predviđena je provera znanja učesnika u formi testa sa prezentacijom rezultata, a svi učesnici seminara dobiće i učesničke diplome.
Ferenčak je internacionalni sudija od 2005. godine, a najvišu A licencu je stekao 2012. godine. Poseduje i EST (Electronic Scoring Targets) licencu kao i licencu IPC (bivši International Paralympic Committee, sada World Para Shooting Sport) i jedini je licencirani instruktor ISSF-a u našem regionu. Član je tehničkog komiteta Evropske streljačke konfederacije od 2017. godine i predsednik Sudijske organizacije Slovenije od 2006. Učestvovao je na velikom broju najznačajnijih streljačkih takmičenja (Svetsko prvenstvo u Zagrebu 2006, Evropska prvenstva u Osijeku 2009. i 2013. i Mariboru 2015. i 2017, Svetski kupovi Maribor 2015, Gabala 2015, Baku 2016, Nju Delhi 2017, Minhen 2018, Evropske igre u Bakuu 2015) na kojima je bio angažovan na različitim pozicijama u okviru službi takmičenja: predsednik žirija za kontrolu opreme, predsednik žirija za pištolj i pušku, glavni sudija, glavni sudija u finalima… Na takmičenjima za invalide između ostalog bio je predsednik žirija za pušku i pištolj na Svetskom kupu za invalide u Šatorou i Evropskom prvenstvu u Beogradu, 2018. Ferenčak se bavi se i trenerskim radom u Streljačkom klubu „Brežice“.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!