Home Info Teškoće u snabdevanju električnom energijom

Teškoće u snabdevanju električnom energijom

by redakcija

U noći 30/31.07.2014. u nezampaćenom nevremenu čiju snagu ilustruje i fotografija sa lica mesta, polomljeno je mnogo drveća u teško pristupačnom delu reona Šalinca. Više stabala je popadalo po 10kV kablu i povuklo ga svojom težinom tako da su se polomila 4 elektrodistributivna stuba. Pritom je odmah došlo do ispada dalekovoda usled zemljospoja i aktiviranja zaštite. 

Taj vod inače polazi od trafostanice 110/10kV "Smederevo 4" koja se nalazi kod upravne zgrade "Elektromorave", i vodi ka TS 35/10kV u Šalincu, gde je priključen direktno na 10kV sabirnice i služi kao REZERVNO napajanje te trafo stanice. Od ranog jutra elektromonteri su bili na mestu događaja, ceo dan do uveče su motornim testerama po jakoj kiši sekli popadale balvane pokušavajući da oslobode kabl. Pomagali su im meštani Šalinca, sa više motornih testera i dva traktora koji su lancima vukli vozilo "Elektromorave" sa korpom kroz blato! Zbog raskvašenog i zakrčenog terena ipak nije moglo odmah da se priđe mehanizacijom radi podizanja novih stubova. Radovi su bili nastavljeni i preko vikenda, paralelno sa mnogobrojnim drugim kvarovima na širem području grada uzrokovanim udarima gromova i vetrom, a završetak je bio planiran u ponedeljak.

Međutim, u novom nevremenu koje je u nedelju uveče pogodilo Smederevo i okolinu a započelo snažnom grmljavinom i olujnim vetrom, grom je udario u jedan od stubova (ne trafostanicu kako je pogrešno javljeno), polomio više izolatora i uzrokovao kratak spoj. Istog trenutka su odradili odgovarajući zaštitni mehanizmi i prekinuli napanje po tom dalekovodu. Ovaj dalekovod, kao GLAVNO napajanje, ide od TS 110/35kV "Smederevo 1 Buline vode" direktno do TS u Šalincu. Na taj način, došlo je do prekida i glavnog i rezervnog napajanja izvorišta vodom. Elektromonteri su od ranog jutra bili na terenu, specijalnim dijagnostičkim uređajima lociran je kvar u 11h i otklonjen u 12h nakon čega je uključena struja u izvorištu.

ED "Elektromorava" je svesna svoje odgovornosti i čini sve što može da ispuni svoje obaveze na teritoriji Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, mada radi u otežanim okolnostima sa mnogo manjim brojem zaposlenih od broja koji joj sleduje po normativima.

"ED "Elektromorava" Smederevo posebno žali što je došlo do prekida vodosnabdevanja grada u ponedeljak u prepodnevnim časovima usled prekida napajanja izvorišta u reonu sela Šalinac i koristi ovu priliku da objektivno informiše građane o okolnostima koje su pruzrokovale ovaj događaj" – rekao je za SDCafe direktor ED "Elektromorava" Smederevo, Milan Rajić.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!