Home Info Svečani defile označio početak 126. Smederevske jeseni

Svečani defile označio početak 126. Smederevske jeseni

by redakcija

Svečani defile karnevalskih i baletskih grupa iz Smedereva, Beograda, Kruševca, Leskovca, Požarevca, Smederevske Palanke i Vršca ulicama Smedereva, u petak je simbolično označio početak 126. Smederevske jeseni koja će trajati do 29. septembra.

Poseban pečat ovogodišnjem defileu dale su karnevalske grupe iz Irske, Egipta, Indonezije, Alžira, Bolivije, Palestine, Japana, Meksika, Indije, Kenije i Kube, a pored rukovodstva Grada i brojnih građana, ovom jedinstvenom doživljaju prisustvovali su i novi ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić, zamenik šefa poslaničke grupe Srpske naoredne stranke u Skupštini Srbije, Veroljub Arsić, kao i predstavnici diplomatskog kora – ambasadorka Meksika, diplomatski predstavnici Japana, Rumunije i drugih država.

Ovogodišnji defile u svom sadržaju je imao tri tematski organizovane celine. Prva je, kao što je uobičajeno, istorijska, druga je savremenog karaktera, a treća, ove godine masovnija nego ranijih, karnevalskog tipa, sa ciljem oplemenjivanja, upotpunjavanja i osvežavanja sveukupnog događaja.

Prva dva dela defilea (koji nisu karnevalskog karaktera) završila su svoje učešće kod žive vode (na ulazu u Gradski trg), a treći deo defilea koji je po svojoj strukturi karnevalski i koji je činilo 30 grupa sa oko 300 učesnika, nastavio je program na Gradskom trgu.

Defile je ove godine počeo u 18 sati na Veslačkom klubu, kretao se duž Ulice Karađorđeve, pored Gimnazije, zatim Ulicom Save Nemanjića, pa Ulicom Vuka Karadžića do Gradskog trga.

Duž ove trase, na četiri punkta je postavljeno ozvučenje sa kojeg je muzika pratila defile celim njegovim trajanjem. U trenutku prolaska pored Centra za kulturu, svaki učesnik je bio predstavljen (naziv grupe, KUD-a, ustanove, društva… kao i mesto iz kojeg učesnik dolazi).

Nakon pristizanja na Gradski trg, gde su učesnici karnevalskog dela povorke bili pozdravljeni od strane prisutnih, na scenu je, praćen svečanim fanfarama, stupio Despot Đurađ Branković sa porodicom, koji je pozdravio prisutne i zahvalio se učesnicima u defileu.

Nakon Đurđeve besede, najavljeni su učesnici karnevalskog dela povorke, koji su se potom predstavili smederevskoj publici.

Izvor: smederevska jesen.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!