Home InfoSport Sto godina veslanja u Smederevu: Istorija za ponos!

Sto godina veslanja u Smederevu: Istorija za ponos!

by redakcija1

Bivši i sadašnji veslači brojnih generacija, prijatelji i gosti kluba okupili su se sinoć u Galeriji Centra za kulturu. Tamo je svečano otovorena izložba fotografija priređena povodom 100 godina od osnivanja Veslačkog kluba Smederevo.

To je prvi u nizu planiranih događaja kojima će u narednom periodu biti obeležen vek postojanja.

Na Đurđevdan 6. maja 1924. osnovan je Veslački klub Smederevo, podsetio je Saša Šparović, višedecenijski sportski novinar i prijatelj kluba, koji je učestvovao u organizaciji izložbe.

Tada su, zaljubljenici u vodu, plivanje i veslanje osnovali klub koji će sto godina posle toga postati znak prepoznavanja Smedereva u svetu.

Klub je iznedrio generacije veslača koje su tokom ovih godina veslali na svim meridijanima. Osvajane su medalje sa velikih evropskih i svetskih takmičenja, a smederevski veslači su učestvovali na Olimpijskim igrama u Londonu, Moskvi, Sidneju i Atini.

Rezultati koje su ostvarili veslači Smedereva tokom ovih 100 godina, a naročito u zlatnom dobu smederevskog veslanja od Glazgova, kada je osvojena prva velika svetska medalja u režiji Bobana Rankovića i Miloša Vujanića, do Beograda 2014. kada su Veselin Savić i Dušan Bogičević postali prvaci Evrope, obavezuju da se nastavi u takvom ritmu.

Uslovi su tu, stučni kadar takođe, a ni talenata ne nedostaje. Putokaz je pred njima. Ostaje samo svi koji su trenutno u klubu ili će uskoro biti deo porodice VK Smederevo nastave tim putem – kazao je Šparović.  

Dejan Guslov, nekadašnji i “zauvek” trener, istakao je da je bilo teško napraviti ovakvu postavku i nikoga ne zaboraviti iz deset decenija dugog perioda.

Ovde su najvažnije ličnosti i događaji pomenuti. Ovo je sublimacija svega što se dešavalo u prethodnom veku.

VK Smederevo se uvek orjentisao na dva cilja. Jedan je bio da mlade Smedereva dovede na Dunav. Da ga upoznaju i zavole, kao i veslanje, i da ostanu da se tim sportom bave.

Drugi, bitan cilj je da one najupornije i najtalentovanije zadrži u veslanju, da im omogući da na velikim svetskim takmičenjima osvajaju medalje i pronesu slavu svog grada i kljuba širom sveta – rekao je Guslov.

U ovih sto godina, kako je dodao, mnoga su imena obeležila rad i oslikala ono što se dešavalo. Sto godina opstati ovde, nije isto kao opstati bilo gde u Evropi.

Donosili smo učešće na OI, al ii medalje sa velikih takmičenja, evropskih i svetskih prvenstava. Mislim da to služi kao najbolja moguća reklama za grad i naš klub.  

Od osnivanja kluba, rad su posebno obeležili prvi predsednik Radlinski, pa kasnije i Mikica Vukašinović, Dobrivoje Marković i Božidar Đorđević. Među trenerima to su svakako Josip Hajzer, Ilija Jovšić, Dejan Guslov, Aleksandar Smiljanić.

Kada je reč o sportistima, neke malo treba izdvojiti. Petrovečki, Stipanović, kasnije Boban Ranković, Goran Nedeljković, Veselin Savić, Nemanja Nešić, Dušan Bogićević. To su momci koji su donosili medalje u naš grad, osvetlali obraz našeg kluba, a i Smedereva.

Obaveza je da probamo da održimo tradiciju od jednog veka, da se sećamo svih tih ljudi i mnogih drugih. Da čuvamo uspomenu na te ljude. Jer ona nije potrebna njima već nama kako bismo bili bolji i kako bismo sledeće generacije učili kako da se sećaju nas – poručio je Guslov.  

Od osnivanja do danas, klub je uvek imao podršku grada. Tako će biti i na dalje, najavio je zamenik gradonačelnika kazavši da je posebna čast, ovim povodom upututi čestitke veslačima.

Veslački klub Smederevo je kroz vek postojanja pokazao istrajnost, punu posvećenost sportu i postizanju vrhunskih rezultata. Osvajanjem brojnih medalja, generacije veslača i veslačica doprineli su da se grad Smederevo čuje ne samo u zemlji već i širom sveta.

Ponosni smo na vaš rad i dosadašnje uspehe. Verujemo da će naredne sportske sezone biti još bolje i da ćemo, zajedničkim snagama kroz nabavku savremenije opreme doprineti jačanju vašeg sportskog kolektiva.

Želim vam mnogo upeha u predstojećim takmičenjima i predstavljanju kluba i našeg Smedereva – rekao je Vladimir Nešić.

Miljan Popović predsednik Veslačkog saveza, nekada i sam veslač u Smederevu, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se od ove godine i VK Smederevo priključuje klubovima u Srbiji sa tradicijom dužom od sto godina.

Drago mi je što smo se okupili ovde, što je VK jedna velika porodica, familija i što je veslanje u Smederevu jedan od najpoznatjih sportova. Veliko je zadovoljstvo biti deo svega toga – kazao je Popović i potom izložbu i svečano proglasio otvorenom.

Od ’20-ih godina prošlog do ’20-ih našeg veka. To bi u najkraćem bio prikaz onoga što vas čeka na postavljenim panoima, a moći ćete da ih pogledate do 3. marta.

SDCafe.rs

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!