Home Info Srpska riba za ceo svet

Srpska riba za ceo svet

by redakcija

Premijer Aleksandar Vučić uručio je danas kompaniji "PTC Germany" ključeve nove proizvodne hale, koju je izgradio Grad Smederevo, a iz koje će se izvoziti riba u svet i poručio da je velika i dobra vest da će najmanje 300 porodica od tog posla imati bolji standard.

Vučić je rekao da će se iz Srbije izvoziti kvalitetna riba i pozvao investitore da što pre otvore uzgajalište ribe i zaposle što više radnika i poručio da će vlada da pomogne koliko bude mogla.

– Odavde ćete izvoziti najbolju ribu u svet i onu koja dođe iz raznih mora, a posebno našu pastrmku – rekao je Vučić.

On je istakao da će u pogonu biti zaposleno 300 radnika, te da je dobra vest što će 300 porodica imati sigurnu bućunost i mnogo bolji životni standard.

Siguran sam da ste doneli pravu odluku što ste odlučili da uzgajate ribu ovde kod nas u Srbiji, rekao je Vučić.

– Nisam znao da je Turska najveći proizvođač pastrmki. Nemoguće da u Turskoj pastrmke bolje uspevaju nego u Srbiji. I zato sam siguran da ste doneli pravu odluku što ste odlučili da uzgajate ribu ovde kod nas u Srbiji i odavde je izvozite u svet – rekao je Vučić.

On je podsetio da je Memorandum o razumevanju potpisan u oktobru prošle godine i dodao da se sa predajom ključeva kasni 12 dana, ali iz opravdanih razloga.

– Radili smo brzo, ozbiljno i odgovorno – rekao je Vučić i zahvalio gradonačenici Smedereva na tome što se trudi da dovodi što više investitora u taj grad.

Zato je Smederevo, rekao je Vučić, medju gradovima koji imaju najviši dohodak u Srbiji.

 

Fabrika u Smederevu u fazi je pribavljanja potrebnih dozvola za proizvodnju i izvoz, a u aprilu ove godine bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu.

Ove godine biće zaposleno 100 radnika, 80 odsto žena, a oko 300 radnika kad dostigne proizvodni maksimum.

"PTC Germany" prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.

Međutim, kako kažu u toj kompaniji, zbog sve češćih problema, poput pojave mikrozagađivača i bakterijskih zagađenja, doneta je odluka da kompanija pokrene novi projekat prerade ribe u centralnom delu Evrope.

Kriterijum odabira u kojoj zemlji će biti pokrenuta proizvodnja, bilo je da je reč o članici ili zemlji kandidatu za članstvo u EU, jeste da poseduje dobru infrastrukturu, investicione podsticaje, sporazum o slobodnoj trgovini i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega je izbor pao na Srbiju.

Kapacitet u preradi ribe je 30.000 tona godišnje, koji će biti dostignut za oko tri godine.

U početku će riba u smederevski pogon dolaziti iz inostranstva, ali, kako se navodi u kompaniji, biće istražen potencijal da se uzgaja i u Srbiji.

Nemačka kompanija, Vlada Srbije i Grad Smederevo, potpisali su početkom oktobra prošle godine Memorandum o razumevanju, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je predviđao da grad izgradi još 500 kvadratnih meatara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika.

Smederevo je sredinom 2015. izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.

Prilikom potpisivanja memoranduma direktor PTC-a Bruno Kornart podsetio je da je to prva investicija te kompanije u Srbiji, da je u našoj zemlji "ne zbog brodske flote ili obale, već zbog poslovne tehnologije" i da je želja kompanije da proizvodnju iz Kine i Vijetnama izmesti u našu zemlju.

Kornart je tada izjavio i da PTC namerava da u naredne dve godine zaposli oko 300 radnika u Smederevu, uz opasku da bi to mogao biti samo početak.

Beta/Tanjug
 

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!