Home InfoHronika Krivična prijava protiv stečajnog upravnika u Smederevu

Krivična prijava protiv stečajnog upravnika u Smederevu

by redakcija

Protiv stečajnog upravnika privrednog društva u stečaju i vlasnika preduzeća iz Smedereva podneta krivična prijava zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i time oštetili državu i poverioce.

Stečajni upravnik je osumnjičen da je, nevršenjem svoje službene dužnosti omogućio zakupcu, bivšem vlasniku privrednog društva u stečaju, pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 1.295.452 dinara.

To je učinio tako što mu je izdao poslovni prostor preduzeća u stečaju za iznos od 27.000 dinara mesečno, iako je znao da je taj poslovni prostor zakupac dao u podzakup za iznos od 1.000 evra mesečno.

Sumnja se i da stečajni upravnik zakupcima poslovnog prostora za koji je odgovoran, nije fakturisao utrošak struje, vode i drugih komunalnih usluga, čime im je omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 2.329.719 dinara.

Na ovaj način su poverioci privrednog društva u stečaju, među kojima je najveći poverilac Fond za razvoj Republike Srbije, oštećeni za 3.625.171 dinar.

Zakupac je osumnjičen da je od 2013. do 2015. godine, za izdavanje u podzakup poslovnog prostora naplaćivao 1.000 evra mesečno, od čega je 200 evra u dinarskoj protivvrednosti uplaćivano na račun njegove firme, a 800 evra u gotovini, bez evidentiranja u poslovnu dokumentaciju.

Kako se navodi u saopštenju, na ovaj način je budžet Republike Srbije na osnovu neplaćenih poreskih obaveza oštećen za 1.743.053 dinara.

Krivična prijava podneta je zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službenih isprava, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja. 

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!