Home Info Spremni za berbu grožđa

Spremni za berbu grožđa

by redakcija

Berba grožđa u smederevskom kraju počinje uskoro, a vinogradari su zadovoljni rodom i kvalitetom. Prinosi su značajno veći nego za prošle sezone, ali je cena niža nego lane. Na oko 1.000 hektara pod vinovom lozom u Podunavlju sve je spremno za skidanje roda. Stručnjaci kažu da je za razliku od prošle godine, kada je zbog kiše godinu dana ranije, loza loše sazrela, sada mnogo bolja situacija.

– Ova godina je veoma podesna za vinogradarstvo, procenjuje Boban Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Smederevo. – Kvalitet roda je dobar. Prinosi po sortama su takođe jako dobri ove godine. Variraju od osam tona kod sorti za vrhunska vina, do zasada koji imaju čak i više od 20 tona po hektaru. Realno je očekivati da ova godina bude blagorodna.

Zbog nepogoda praćenih gradom, u pojedinim vinogradima, grožđe ima oštećenja, ali su zato proizvođači uradili sve da šteta bude što manja.

Sada se svi nadaju lepom vremenu, bez kiše, jer do berbe nije ostalo mnogo. Pojedine sorte već su obrane.

Ono što zasad nije dobra vest su niske cene.

– Cena je malo niža od lanjske, ali i tražnja takođe. Trenutno, cena je oko 60 dinara za stone sorte, dok je prošle godine bila oko 90 dinara – kaže Marković, napominjući da je moguće da će doći do korekcije u septembru.

Smederevski proizvođači poručuju da će grožđa biti dovoljno za goste i kupce za predstojeću privredno-turističku manifestaciju "Smederevska jesen" koja se održava od 8. do 11. septembra.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!